Prosječna zagrebačka plaća 17 posto veća od Hrvatske

Prosječna zagrebačka plaća 17 posto veća od Hrvatske
PROSJEČNA mjesečna neto plaća zaposlenih u Zagrebu za oko 17 posto ili za oko 650 kuna veća je od prosječne neto plaće po zaposlenom u pravnim osobama na razini Hrvatske.

Za prva dva mjeseca ove godine u Zagrebu je isplaćena prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 4.491 kunu, što predstavlja nominalno povećanje za 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, podaci su Odjela za statistiku Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša.

Istodobno, po podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna je mjesečna neto plaća za isto razdoblje u Hrvatskoj iznosila 3.838 kuna, a zabilježila je također nominalni rast za 8,2 posto u odnosu na prva dva prošlogodišnja mjeseca.

Proizlazi da je prosječna zagrebačka neto plaća za 17 posto ili 653 kune veća od one na razini države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za cijelu prošlu godinu pak prosječna je mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila 3.720 kuna, a nominalno je bila veća za 5 posto u odnosu na godinu prije.

U Zagrebu je lani zabilježen nešto veći nominalni rast neto plaća, za 5,9 posto, pa je prosječna mjesečna zagrebačka neto plaća za 2002. godinu iznosila 4.374 kune, što je za 654 kune ili 17,6 posto više od državnog prosjeka.

Najviši iznos mjesečne neto plaće među pojedinim djelatnostima, po podacima za prva dva mjeseca ove godine, u Zagrebu je iznosio 9.145 kuna, a isplaćen je u proizvodnji RTV i komunikacijskih aparata i opreme.

Ta je djelatnost vodeća i na razini zemlje, ali sudeći po statističkim pokazateljima ipak na dosta nižoj razini. Po podacima Državnog zavoda za statistiku u proizvodnji radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme prosječna je mjesečna neto plaća za prva dva mjeseca ove godine iznosila 7.203 kune.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara