Proslavljena 110. obljetnica imunološkog zavoda

IMUNOLOŠKI zavod proslavio je danas 110. obljetnicu proizvodnje imunobioloških preparata, zahvaljujući čemu je u Hrvatskoj u posljednjim pedesetak godina osigurana potpuna kontrola glavnih zaraznih bolesti, rečeno je na današnjoj proslavi.

Ravnateljica Imunološkog zavoda Sabina Rabatić istaknula je kako je proizvodnja cjepiva i prerada krvne plazme od strateške važnosti za hrvatsko javno zdravstvo i prevenciju zaraznih i nezaraznih bolesti.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja s vlastitom proizvodnjom imunobioloških preparata, a stručnjaci Zavoda bili su utemeljitelji proizvodnje brojnih cjepiva u svijetu, rečeno je.

Proizvodnja cjepiva u Hrvatskoj počela je 1893. godine kada je osnovan Kraljevski zemaljski zavod za proizvodnju animalnog cjepiva protiv boginja, a otada proizvodnja bakterijskih cjepiva i životinjskih seruma stalno raste.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvoju Imunološkog zavoda pridonijela su i neka značajna imena hrvatske medicine - profesori Fran Mihaljević, Andrija Štampar te Drago Ikić.

Današnji Imunološki zavod osnovan je 1956. godine i jedan je od najvećih regionalnih proizvođača imunobioloških preparata.

Kao dioničko društvo koje živi isključivo od prodaje svojih proizvoda, susreće se s financijskim poteškoćama zbog malih kapaciteta, pa je jedino rješenje daljnja privatizacija i izlazak na strana tržišta, smatra ravnateljica Rabatić.

U ime Predsjednika Republike obljetnicu je djelatnicima Zavoda čestitao njegov savjetnik Esad Prohić, a u ime Ministarstva zdravstva pomoćnik ministra Ivo Afrić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara