proslavljena 60. OBLJETNICA 10. ZAGREBAČKOG KORPUSA

Šezdeseta obljetnica 10. zagrebačkog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske, koji je u Drugome svjetskom ratu imao važnu ulogu u oslobađanju sjeverozapadne Hrvatske, svečano je danas proslavljena u Zagrebu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića. L

Na dan osnutka, 19. siječnja 1941. godine 10. korpus imao je 7500 boraca, a krajem rata povećao se na 17 tisuća, uglavnom iz Zagreba i okolice. Tijekom ratnih operacija, u oslobađanju područja između Save i Drave do granice sa Slovenijom, poginulo je 7000 pripadnika tog korpusa.

Čestitajući jubilej, predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je Korpus tada imao više boraca nego cijela okupirana Europa. Istaknuo je da je antifašistička borba ugrađena u temelje hrvatske države jer je antifašizam bio i borba za nacionalnu slobodu i ravnopravnost.

"Na politici antifašizma hrvatski su partizani svrstali Hrvatsku u antifašističku koaliciju te omogućili nacionalni opstanak Hrvata i hrvatsku državnost u Jugoslaviji, a vaši su sinovi u Domovinskom ratu stvorili i obranili današnju samostalnost Hrvatske", rekao je predsjednik Mesić.

U ime premijera Ive Sanadera, skup je pozdravila ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, ističući kako se današnji jubilej slavi u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj u koju je upisana tekovina antifašizma.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora 10. korpusa, general Josip Skupnjak istaknuo je da je Korpus bio najveća borbena formacija na području Hrvatske u to doba, a kroz nju je prošlo oko 20 tisuća boraca, među kojima i tisuću žena.

Govoreći o vojnom putu 10. korpusa, akademik Ivo Padovan istaknuo je kako je to bila jedina vojna postrojba nazvana prema jednom gradu - Zagrebu, u kojemu je svaki peti stanovnik aktivno sudjelovao u antifašističkoj borbi.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Ivan Fumić ocijenio je kako se danas u Hrvatskoj antifašizam obezvrjeđuje "u školskim udžbenicima, televizijskim emisijama o domobranima te u pjesmama o Jasenovcu i Gradiški Staroj", no to su, kako je rekao, "posljednji trzaji klerofašizma i nacizma" jer Hrvatska ide demokratskim putem.

(Hina) mt jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara