PROSTOR OKO SAVE TEMA JE NOVOG BROJA ČASOPISA ´ČOVJEK I PROSTOR´

Područje rijeke Save kojim se zagrebački arhitekti i urbanisti kontinuirano bave već desetljećima glavna je tema novog broja časopisa ´Čovjek i prostor´ (ČIP), koji je predstavljen večeras u Udruženju hrvatskih arhitekata (UHA) u Zagrebu.

O savskom prostoru i vizijama njegova razvoja govorili su Fedor Wenzler, autor rekreacijsko-športskog centra Jarun i ovogodišnji dobitnik nagrade UHA-a ´Viktor Kovačić´ za životno djelo te arhitekt i urbanist Krešimir Ivaniš.

Fedor Wenzler u tekstu ´Sava spaja i razdvaja´ kaže da je protivnik ideje da se velika površina uz obalu Save uredi kao igralište za golf, jer je to ekskluzivan šport čiji se tereni ograđuju i štetan je za ekosistem voda. Wenzler prednost daje prirodnom ambijentu Save.

Trebalo bi spriječiti privatizaciju obala Save, a njen obalni pojas ostaviti pristupačan svima, naglasio je Wenzler.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arhitekt Krešimir Ivaniš nakon dugogodišnjeg bavljenja savskim priobaljem, posebno s aspekta športa i rekreacije, u ČIP-u iznosi temeljne probleme toga prostora, jer kako kaže, Sava je glavna karika u lancu održivosti Zagreba. Osnovni ekološki limiti za veličinu grada i kvalitetu života su opskrba vodom i gospodarenje otpadom, a u Zagrebu se obje ove funkcije nalaze u savskom priobalju, napominje Ivaniš.

Novi broj ČIP-a donosi i podsjetnik na međunarodni urbanistički seminar, na kojemu je sudjelovao nedavno preminuli arhitekt Vjenceslav Richter sa svojim viđenjem savskog prostora.

Časopis ´Čovjek i prostor´ je mjesečnik Udruženja Hrvatskih arhitekata koji izlazi kontinuirano od 1954. kao dvomjesečna arhitektonska publikacija koja prati teme s područja arhitekture, urbanizma, prostornog planiranja, dizajna te likovne i primijenjene umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara