PROSVJED HSSAVEZA PRED MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDE

Predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza (HSS), njih stotinjak, prosvjedovali su danas pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zbog nezadovoljstva Vladinim odlukama u poljoprivredi.

Predsjednik HSS-a Darko Grivičić izjavio je kako su došli u Ministarstvo nadajući se da će ministar poljoprivrede Petar Čobanković naći za shodno primiti predstavnike 200 tisuća seljačkih gospodarstava.

Iako prosvjednike danas nije primio nitko iz resornog ministarstva Grivičić je nakon razgovora mobitelom s Čobankovićem izjavio kako mu je ministar rekao da ih nije u mogućnosti primiti zbog sjednice Vlade, no pozvao ih je na sastanak koji će se u srijedu održati sa svim poljoprivrednim udrugama.

Na tom bi se sastanku trebalo razgovarati o svim problemima, s naglaskom na jesensku sjetvu. "Seljački savez će se odazvati na sastanak, no ukoliko ne krenu pozitivni trendovi prema poljoprivredi od strane Vlade, zadržavamo pravo da se organiziramo kako bi zaštitili 200 tisuća seljačkih gospodarstava", istaknuo je Grivičić.

HSS traži isplatu novčanih poticaja u ratarstvu i stočarstvu u punom iznosu za pripremu jesenske sjetve koja je već počela. Traže da Ministarstvo objavi sve uvjete jesenske sjetve, da Vlada predloži konkretne mjere zaustavljanja rasta cijene plavog dizela, odnosno da 1 litra mlijeka za proizvođača bude jednaka 1 litri plavog dizela. Grivičić je kazao kako je cijena litre mlijeka koju seljaci dobivaju 1,20 kuna do 1,50 kuna.

HSS u svojim zahtjevima traži da Ministarstvo pri raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem prioritet da seljacima, da ubrza izdavanje suglasnosti na programe i natječaje, da se zaštite proizvođači grožđa i vina te podrži izmjena zakona o sigurnosti u prometu, tj. da se ukine odluka o "0,0" promila.

Također traže uključivanje predstavnika seljaka u pregovore oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukoliko navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni, kazao je Grivičić, HSS će biti prisiljen štititi egzistencijalne i socijalne interese seljaka.

Dodao je kako su oni danas došli u Zagreb iz svih krajeva Hrvatske kako bi razgovarali s ministrom, no ubuduće će, kako je rekao, ministar morati dolaziti na teren razgovarati o problemima.

Seljake zanima, kazao je, na čiju će stranu stati Vlada, odnosno hoće li stati na stranu proizvođača ili trgovačkih lobija i uvoznika.

Grivičić je upozorio na rast cijena repromaterijala, rast cijena troškova života te rast uvoza hrane, koji bi do kraja godine mogao promašiti 1,5 milijardi dolara.

Iznio je i podatak kako bruto dohodak po stanovniku u EU iznosi 20 tisuća dolara, a za poljoprivredu i ruralni razvoj izdvaja se 1,6 posto. U Hrvatskoj je pak bruto dohodak po stanovniku 5 tisuća dolara, a za poljoprivredu i ruralni razvoj izdvaja se 0,6 posto.

Na takav način ući u EU značilo bi katastrofu za hrvatske seljake, kazao je Grivičić te dodao kako je seljački savez za ulazak u EU, ali za to se treba pripremiti.

(Hina) xtp yds

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara