Prosvjed protiv terorizma u Moskvi, osude terorizma stižu iz cijelog svijeta

Prosvjed protiv terorizma u Moskvi, osude terorizma stižu iz cijelog svijeta
OČEKUJE se da će se više od 100.000 ljudi okupiti tijekom poslijepodneva pred Kremljom na poziv vlasti kako bi prosvjedovali protiv terorizma nakon jezive otmice u Beslanu u Sjevernoj Osetiji koja i dalje pokapa svoje mrtve.

U ponedjeljak su već desetine tisuća osoba prosvjedovale u Sankt Petersburgu zahtijevajući uvođenje smrtne kazne za teroriste. U utorak, drugog dana državne žalosti, održani su i drugi skupovi u Rusiji, među kojima i u Ekaterinburgu gdje je 20.000 osoba odalo počast žrtvama.

Najveći skup održava se u utorak pred Kremljom, a praćen je obimnim mjerama sigurnosti zbog kojih su sudionici morali doći ranije kako bi prošli sigurnosne kontrole.

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende, čija zemlja trenutačno predsjeda EU, uputio je u utorak izraze sućuti obiteljima žrtava u Beslanu, nakon što su prethodne izjave EU izazvale bijes Moskve.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stanovnici Beslana, mi žalimo s vama", rekao je Balkenende u Den Haagu na otvorenju rasprave o europskim vrijednostima. "Ujedinjeni smo u osudi terorizma. Niti jedan politički razlog ne može opravdati smrt djece", dodao je.

Predsjednik njemačkog parlamenta Wolfgang Thierse je izjavio da je "duboko potresen" tom najsmrtonosnijom otmicom u povijesti naglasivši pritom kako je posebno tragičan bio njezin kraj.

Na otvorenju prvog parlamentarnog zasjedanja nakon ljetne stanke, socijaldemokrat Thierse je rekao da su svi "duboko potreseni, bijesni i nemoćni prema počiniteljima". Članovi parlamenta su minutom šutnje odali počast poginulima u Sjevernoj Osetiji.

Britanski premijer Tony Blair je na konferenciji za novinare rekao da se "terorizam može pobijediti i da će biti pobijeđen, te da su potpuno ujedinjeni u nakani da pobijede taj oblik terorizma, bez obzira bilo to u Rusiji ili bilo gdje u svijetu". Govoreći novinarima o svom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Blair je rekao kako je Britanija ujedinjena s Rusijom u borbi protiv terorizma. Upitan da li vjeruje da je Al Qaida umiješana u teroristički napad na školu u Beslanu, Blair je odbio dati mišljenje dok u Rusiji traje državna žalost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara