Prosvjed sindikata obrazovanja i znanosti na Markovu trgu

Prosvjed sindikata obrazovanja i znanosti na Markovu trgu
OKO 2.000 povjerenika sindikata predškolskog odgoja, osnovnih i srednjih škola i fakulteta prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv zanemarivanja prosvjete i znanosti te premalog izdvajanja za sustav obrazovanja u proračunu za 2005.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo "Zapostavljena prosvjeta, nepokrenuta Hrvatska", te balone s natpisom "Prosvjeta prioritet" koje su simbolično probušili.

Obraćajući se okupljenima, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz istaknuo je da sindikalci prosvjeduju protiv proračuna u kojem su znanosti i obrazovanju namijenjeni "ostaci ostataka", nakon što su podmireni svi drugi prioriteti.

"Prosvjedujemo jer nisu prihvatili naš plan za uklanjanje zaostajanja plaća, one sada zaostaju 12 posto, a za godinu dana će i do 20 posto". Poručio je Vladi neka prosvjetare ne gura u štrajkove, na prosvjede, na ulice i trgove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Nijaz Karić zatražio je saborsku raspravu o obrazovanju i nacionalni konsenzus o reformi, istaknuvši da nastavnici jedini mogu pokrenuti prosvjetu.

Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Krunoslav Pisk ustvrdio je da vlast ne prepoznaje razvojne prioritete, poručivši kako sindikati ne prihvaćaju poziciju političkog taoca u Hrvatskoj.

"Oko 80 tisuća zaposlenih u prosvjeti i znanosti je zaboravljeno i nepriznato, ali samo ovdje na Markovu trgu", istaknuo je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Sindikalni zahtjevi poklapaju se s onima Svjetske banke, koja također traži dodatna izdvajanja iz BDP-a za reformu obrazovanja. Ponovno je ustvrdio da je Hrvatska talac malih stranaka, poput Hrvatske stranke umirovljenika.

Sindikati traže izdvajanje od 6,5 posto iz BDP-a umjesto najavljenih 4,4 posto, uklanjanje zaostajanja njihovih plaća za 12 posto, selektivan pristup plaćama te reformu školstva i znanosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara