Prosvjed u Kini: Nestali zaposlenici izdavačke kuće koja je izdala knjigu o kritici kineskih vlasti

Prosvjed u Kini: Nestali zaposlenici izdavačke kuće koja je izdala knjigu o kritici kineskih vlasti

Foto: FAH

TISUĆE ljudi izašle su u nedjelju na ulice Hong Konga u reprizi protukineskih prosvjeda viđenih prije godinu dana i zatražile su informacije o pet nestalih osoba povezanih s lokalnim izdavačem knjiga koji je kritizirao vlasti u Pekingu.

Drugi izdavači i vlasnici knijžara zabrinuti su zbog tajanstvenog nestanka i neki su s polica skinuli politička djela u kojima se kritizira Peking.

Pet nestalih radilo je za Mighty Current, poznat po knjigama nesklonima kineskoj vladi. Navodno su u rukama kineskih vlasti.

Lee Bo (65), dioničar Causeway Bay Booksa koji posjeduje britansku putovnicu, nestao je krajem prosinca iz svog doma u Hong Kongu. Njegova je supruga povukla prijavu o nestaloj osobi izjavivši da je dragovoljno otputovao u Kinu kako bi pomogao u jednoj istrazi.

Ostala četiri zaposlenika izdavačke kuće nestala su krajem prošle godine. Tri su nestala su dok su se nalazili na jugu Kine, a četvrti u Tajlandu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici odjeveni u žuto držeći žute kišobrane, što je obilježje protukineksih prosvjeda koji su paralizirali dijelove Hong Konga krajem 2014., zatražili su da im se kaže gdje se nalaze ti nestali ljudi.

"Danas Lee Bo, a sutra ti i ja", uzvikivali su prosvjednici. Oni su se okupili ispred sjedišta vlade gdje su održani i prodemokratski prosvjedi krajem 2014. Nosili su plakate na kojima je pisalo: "Odmah oslobodite honkonške prodavače knjiga".

Honkonška vlada je priopćila da je "čvrsto predana zaštiti slobode izražavanja i slobode izdavaštva".

"Vladavina zakona je kamen temeljac našega društva", navodi se u priopćenju i dodaje da policija istražuje slučajeve nestalih.

Organizatori prosvjeda izjavili su da je na njima sudjelovalo oko 6.000 ljudi.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara