Prosvjedi protiv rata u Iraku održani u desetak hrvatskih gradova

PROSVJEDIMA protiv rata u Iraku, koji se danas održavaju u mnogim gradovima u svijetu, u Hrvatskoj su se pridružili, uz Zagrepčane, građani u desetak gradova.

Prosvjedi uz potpisivanje peticija protiv rata u Iraku, a ponegdje i peticija protiv ulaska Hrvatske u NATO, organizirani su danas u Puli, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Zadru, Kninu i Vukovaru, a jučer je održan u Rijeci. U Šibeniku je danas organizirano samo potpisivanje peticije.

Najposjećeniji je bio skup u Puli, održan na Trgu Portarata pod nazivom ´Portarata protiv rata´, na kome se prema procjeni novinara okupilo oko tisuću ljudi. Potpisivale su se peticije protiv vojne akcije u Iraku te protiv priključenja Hrvatske NATO savezu.

Okupljenima se obratio književnik Miljenko Jergović koji je ustvrdio kako je za kulturnog djelatnika ´napad na Irak kao i napad na Rim´ i kako je neshvatljivo da se u današnje doba još uvijek prijeti bombama.

Pulski prosvjed svojom nazočnošću podržali su i brojni političari te čelnici stranaka, među kojima istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, gradonačelnik Pule Luciano Delbianco, potpredsjednica LS-a Helena Štimac Radin te saborski zastupnici Furio Radin i Lucija Debeljuh.

Ivan Jakovčić izjavio je novinarima kako nije potpisao ni jednu peticiju, jer podupire ulazak Hrvatske u NATO savez, a drži da o svakoj vojnoj akciji trebaju odlučivati Ujedinjeni narodi. Potpredsjednica LS-a Helena Štimac Radin potpisala je peticiju protiv vojne akcije u Iraku.

Predstavnici nevladinih udruga i građani antiratne poruke su odaslali i s transparenata: ´Dosta zaBushavanja´, ´Danas Irak sutra ?´ ´Bolje danas aktivan nego sutra radioaktivan´.

U Splitu se okupilo 200-tinjak ljudi na prosvjedu koji su organizirale nevladine mirovne udruge okupljene u Građansku inicijativu pod motom ´Dosta je ratova´. Na splitskoj rivi organizirano je potpisivanje peticija protiv rata u Iraku i protiv pristupanja Hrvatske NATO savezu.

´Prošli smo rat, ne želimo ga drugima´, poručili su prosvjednici, a među transparentima koje su nosili najuočljiviji je bio ´George Bush - najveća prijetnja svjetskom miru´. Organizatori skupa dijelili su građanima tople obroke, voće i piće pod motom ´Hrana, a ne oružje´. Među brojnim prolaznicima viđen je i župan splitsko-dalmatinski Branimir Lukšić, koji je na pitanja okupljenih novinara, da li podržava ovakav skup kazao: ´Ja sam uvijek bio protiv rata, dokle god postoji šansa za mir´.

U Dubrovniku, ispred crkve sv. Vlaha, Koordinacija sedam dubrovačkih nevladinih udruga održala je prosvjed protiv rata u Iraku pod nazivom ´Pet do dvanaest´. ´Vjerujemo da je svaka država dio međunarodnog sustava i da nitko ne odlučuje sam´ osnovna je poruka skupa. Organizirano je i potpisivanje peticije protiv rata u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici udruga uz ostalo prisjetili su se i prosvjeda protiv rata u Hrvatskoj koji je održan na istom mjestu u siječnju 1991. godine, na kome je bila pročitana i antiratna poruka Majke Tereze tadašnjem američkom predsjedniku Georgu Bushu, ocu sadašnjeg predsjednika, uoči Zaljevskog rata.

U Osijeku se stotinjak građana okupilo na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića, na skupu koji je organizirao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava. Organizirano je i potpisivanje peticije protiv američke vojne intervencije u Iraku.

Skup je prošao mirno, osim izgreda skupine mladića koji su, nekoliko trenutaka, gazili zastavu Sjedinjenih Američkih Država.

Predstavnica organizatora Biserka Milošević je rekla kako skup želi ´dati potporu i američkim građanima koji će danas prosvjedovati´.

Prosvjedu je bio nazočan i osječko-baranjski župan Ladislav Bognar.

U Vukovaru je dvadesetak mirovnih aktivista prošlo središtem Vukovara noseći transparente koji pozivaju na mir i osuđuju ´američku imperijalističku politiku´. Potporu prosvjedu dala je i Gradska organizacija Samostalne demokratske srpske stranke. Potpisivana je peticija protiv rata u Iraku.

Prosvjedna akcija protiv rata u Iraku održana je i u Kninu, u organizaciji Kninske građanske inicijative. Manja skupina građana nosila je transparente, među kojima je pažnju osobito privukla ´Nećemo krvavu naftu, hoćemo burek´.

U Zadru je skup održan u organizaciji Anarhističkog pokreta i prikupljeno je nekoliko stotina potpisa na peticiju protiv rata u Iraku.

Šibenska inicijativa protiv ekonomske globalizacije organizirala je potpisivanje peticije protiv rata u Iraku, a u sat i pol su skupili oko 200 potpis. Umjesto prosvjednog skupa, organiziran je prigodni performans s antiratnim porukama.

Osobni prosvjed protiv rata u Iraku uputila je javno dr. Olga Carević. U svom priopćenju ona upozorava da će i u tome ratu stradati mnogi nevini ljudi, a kolone izbjeglica krenuti u nepoznato. Vjerujući da je ´najjače oružje čovjekova riječ´, dr. Carević poziva na mirno rješavanje iračke krize.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara