prosvjedi protiv rata u iraku u subotu će se održati u sedam hrvatskih gradova

Globalnim prosvjedima protiv rata u Iraku, koji će se diljem svijeta održati 15. veljače, pridružit će se i hrvatski mirovni aktivisti, najavile su danas nevladine organizacije.

Tridesetak udruga okupljenih u građansku inicijativu ´Dosta je ratova´ za subotu je najavilo mirne antiratne prosvjede u Zagrebu, Osijeku, Puli, Splitu, Zadru, Vukovaru i Šibeniku.

Središnji antiratni prosvjed u Hrvatskoj održat će se u subotu u 11 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, a udruge očekuju više tisuća građana.

´Na skupu će se potpisivati peticija sa zahtjevom da hrvatska Vlada povuče potpis s izjave zemalja Vilniuske skupine, kojim se odobrava američki napad na Irak, te da Hrvatska u eventualnom napadu ostane neutralna´, rekao je Hrvoje Jurić, jedan od organizatora.

Točno u podne grupa demonstranata trebala bi krenuti u mirni prosvjed do američkog veleposlanstva na Zrinjevcu.

Jurić je rekao kako namjera tog skupa nije propagirati antiameričku politiku, već istupati isključivo protiv rata i upozoriti na ´lošu politiku´ američke vlade. Podsjetio je da se najviše antiratnih akcija događa baš u SAD-u.

Na Svjetski dan akcija protiv rata u Iraku, 15. veljače, mirovni prosvjedi održat će se na svim kontinentima, pa čak i u jednoj istraživačkoj postaji na Antarktici.

Na središnjem zagrebačkom trgu građanima će se tijekom prosvjeda obratiti mirovni aktivisti, javni djelatnici i umjetnici, bit će izloženi infopanoi o napadima, a okupljenima će se dijeliti besplatna hrana i čaj.

Dva dana prije demonstracija Građanska inicijativa ´Dosta je rata´ u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru organizirat će okrugli stol pod nazivom ´Rat protiv Iraka - što nam znači Irak´, na kojem će govoriti slovenski sociolog Rastko Močnik, saborski zastupnik SDP-a Pavle Kalinić, američki mirovni aktivist Maple Rasza i drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara