PROSVJEDI U INDONEZIJI, MALEZIJI, SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Više od 100,000 Indonežana u nedjelju je na ulicama Džakarte održalo dosad najveće prosvjede protiv rata u Iraku, a prosvjedovalo se i u glavnome gradu Malezije i u Sjedinjenim Državama u subotu.

Premda nije dosegnut cilj organizatora o okupljanju milijun prosvjednika, golema masa Indonežana hodala je ulicama glavnog grada, od hotela Indonesia, pokraj britanskog veleposlanstva i ureda Ujedinjenih naroda, do američkog veleposlanstva u Džakarti.

Obrativši se okupljenim prosvjednicima ispred američkog veleposlanstva, čelnik masovne muslimanske organizacije Muhammadiyah, Din Syamsuddin, rekao je: "Ovaj prosvjed šalje jasnu poruku vašem predsjedniku (Georgeu W.) Bushu da odmah zaustavi rat."

U glavnom gradu susjedne Malezije Kuala Lumpuru na proturatnim prosvjedima okupile su se u subotu tisuće ljudi, javljaju novinske agencije.

Skupina Narodni savez za mir - Malezija, ili Mir Malezija, organizirala je mirovni marš kroz gradsko središte u kojemu su sudjelovali i predstavnici vladinih agencija, nevladinih udruga, škola i sveučilišta, javljaju mediji.

Protiv rata se u Sjedinjenim Dražvama okupilo 25 tisuća ljudi u Bostonu (država Massauchusetts) te više od 8 tisuća u Harrisburgu (Pensilvanija). Manji prosvjed održan je i u San Franciscu u Kaliforniji.

Prosvjedi u američkim gradovima održani su istodobno kada je administracija predsjednika Georgea W. Busha tvrdila da je vojna strategija koju provode aAmerikanci dobar put za svrgavanje režima iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara