Prosvjednici u Tajlandu bacali krv na premijerovu kuću

Prosvjednici u Tajlandu bacali krv na premijerovu kuću

Tekst: J.D.
Foto: AFP


TAJLANDSKI prosvjednici, takozvane "Crvene majice" i današnji su dan započeli krvavo, pa su desecima litara vlastite krvi gađali rezidenciju premijera Abhisita Vejjajive, u nadi da će takva taktika dovesti do pada vlade. Prosvjednici su jučer krvlju zalili sjedište vlade i Abhisitove Demokratske stranke.

Policija je prvo zapriječila prilaz premijerskoj rezidenciji, ali je nakon pregovora pustila nekoliko desetaka prosvjednika s bocama od oko pet litara krvi da prođu kroz kordon. Prosvjednici su onda krv prelili u plastične vrećice koje su bacali na rezidenciju.

Žrtve u krvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon još jedne simbolične "žrtve u krvi" nekoliko tisuća prosvjednika skupilo se pred zgradom američkog veleposlanstva, a jedan od vođa prosvjeda kasnije je otišao na razgovor s američkim diplomatima.

Prosvjedi su dosad bili začuđujuće mirni, posebno s obzirom na to da se radi o zemlji u kojoj je ulično rušenje vlade sasvim uobičajena stvar. Konačno, i sam Abhisit došao je na vlast nakon ozbiljnih prosvjeda grupe koja funkcionira kao konkurencija "Crvenim majicama". U Bangkoku je na ulicama između 80 i 100 tisuća ljudi, a dosad je jedini veći incident bila eksplozija četiri granate kad su prosvjednici došli u vojnu bazu u kojoj se Abhisit skriva od početka prosvjeda.

Odbjegli premijer

Većina prosvjednika su pristaše svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre, ali ima i onih koji se samo protive vladi za koju smatraju da ju je dovela vojska. Abhisit je odbio saslušati prosvjednike, a na ulice Bangkoka je poslao desetke tisuća policajaca, vojnika i drugih pripadnika sigurnosnog aparata.

Thaksin se iz egzila uporno obraća prosvjednicima i moli ih da ostanu mirni. Bivši je premijer svrgnut u vojnom udaru i nakon toga je samovoljno otišao iz države kako bi izbjegao sudski progon. Od njegova svrgnuća 2006. godine zemlja je stalno u napetom stanju, a ulični prosvjedi postali su sastavni dio politike

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara