Prosvjetno vijeće: Učinili smo najbolje što smo mogli za hrvatsko školstvo

PROSVJETNO vijeće održalo je danas posljednju sjednicu u postojećem sastavu na kojoj je zaključilo kako su njegovi članovi učinili najbolje što su mogli za položaj odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj.

Značajne promjene koje smo u školstvu započeli u posljednje četiri godine bit će vidljive tek kroz neko vrijeme, kazao je ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar. Projekti u školstvu nikada ne mogu završiti i to što radimo je dugoročan proces, kazao je nakon što mu je predsjednik Vijeća Hrvoje Vrgoč čestitao odlazak na Učiteljsku akademiju i vjerojatni povratak u Prosvjetno-pedagoški zbor.

Primjerice, dodao je Strugar, nastojali smo povezati srednje škole s gospodarstvom i HGK-om, što je, tvrdi, dalo pomak pri upisima u škole.

Prikazujući poslove i rezultate Ministarstva podsjetio je da nije prihvaćen projekt hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava za 21. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nisam sretan što Vlada nije usvojila projekt reforme, ali to nije stvar jednog ministarstva već širi društveni problem, kazao je.

Po njegovu izvješću popravljena su ili izgrađena 283 školska objekta, 103 milijuna kuna utrošeno je za opremu škola, udio informatiziranih škola popeo se s 12 na 79 posto, odobren je prijem 235 stručnih suradnika. Naveo je da je školski sustav decentraliziran, da je Zavod za školstvo postao samostalna institucija, a da su odvajanja za škole porasla s 3,22, na 3,32 posto BDP. Plaće djelatnika u osnovnim školama porasle su 27 posto i sada u prosjeku iznose 4530 kuna, a u srednjim školama 26 posto i iznose 4705 kuna, podatci su iz Strugarova izvješća.

Hrvoje Vrgoč izvijestio je da je vijeće održalo 16 sjednica, aktivno sudjelovalo u prosvjetnim poslovima i dobro surađivalo s Ministarstvom.

Mediji su, nažalost, najčešće negativno pisali o stanju u školstvu, ocijenio je Vrgoč i dometnuo da se članovi vijeća "možda nisu dovoljno znali propagirati.

Medije je u negativnom ozračju spominjalo više članova vijeća i ministar Strugar.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara