Protein omogućava širenje tumora

PROTEIN, koji se oteo nadzoru i neprestano djeluje, pogonsko je gorivo za zloćudne tumore kojima omogućava širenje daleko od mjesta na kojemu su nastali.

Skupina francuskih, belgijskih i američkih istraživača - čiji je rad objavljen u svibanjskom broju časopisa "Cancer Research" - rasvijetlila je ulogu tog proteina, koji je dobio ime Akt.

On je stalno aktivan kod mnogih oblika raka, pa tako i kod raka jajnika, gušterače, dojke i štitnjače.

Istraživači se nadaju da će uspjeti vratiti protein na pravi put kako bi zaustavili širenje tumora. Izazov je velik, jer sve dok su stanice na okupu tumor se može operativno ili zračenjem razmjerno lako liječiti. Ako se, pak, stanice rasprše, uklanjanje tumora je puno teže.

Stanice raka se najčešće otimaju nadzoru zbog genetskih poremećaja. Kancerogene stanice nastale iz prvotne mutirane stanice stvaraju tumor koji je sve agresivniji i otima se nadzoru. Događa se čak da neke stanice bujaju na osnovnom tkivu i šire se dalje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu se upleće protein Akt: dugo putovanje tumorskih stanica po organizmu moguće je samo ako neki proteini prestanu djelovati, dok drugi, poput Akta, pojačano djeluju.

"To im omogućava da prodru u drugo tkivo, da probiju krvni ili limfni sud i da se prošire prije nego se učvrste na kapilarnoj stijenki i zahvate novo tkivo", kažu istraživači s Instituta "Curie".

Pravac kretanja i organi koje napadaju "putujuće" stanice tumora najčešće ovise o vrsti i o mjestu primarnog raka.

U suradnji s belgijskim i američkim stručnjacima, ekipa Lionela Laruea s Instituta "Curie" u Parizu nedavno je dokazala da - stalno, ne povremeno - djelovanje proteina Akt uzrokuje gubitak adhezije između stanica i ubrzava njihovo kretanje.

"Nenormalno aktiviranje proteina Akt osigurava stanicama potrebnu pokretljivost kako bi mogle zahvatiti druga tkiva i stvoriti metastaze", kažu istraživači i dodaju da bi trebalo djelovati na taj protein, kako bi se spriječilo prenošenje tumorskih stanica na druga tkiva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara