Protiv Miloševića svjedočio seksualno zlostavljani zatočenik

PROTIV bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića u utorak je pred Haškim sudom svjedočio zaštićeni svjedok B1461 koji je govorio o seksualnom zlostavljanju muških zatočenika logora Čelopek, u istočnoj Bosni.

Svjedok B1461, 36-godišnji Bošnjak iz podrinjskog sela Divić kraj Zvornika, u svom je iskazu opisao napad srpskih snaga na njegovo selo u travnju 92., granatiranje s položaja iz Srbije, zauzimanje sela i odvođenje skupine od 174 muškaraca u logor u selu Čelopek.

U Domu kulture u Čelopeku, uz koji su bili smješteni zatočenici, 10. lipnja 92. pripadnici srpske paravojne skupine na čelu s Dušanom Vučkovićem - Repićem, na pozornicu su izveli 30-ak nagih zatočenika koje su prislili da međusobno spolno opće i zlostavljaju se, dok su ostali zatočenici smješteni u gledalište, rekao je svjedok.

Na pozornici su, po njegovim riječima, zatočenici u parovima, među kojima su bila i "dva, tri para očeva i sinova prisiljeni na oralni seks a neki kasnije i na odgrizanje i odsijecanje spolnih organa".

Zlostavljači, na čelu s Vučkovićem, kasnije su noževima ranjavali zatočenike, po njima nasumice pucali i ubijali ih, rekao je svjedok, dodajući da je i sam bio proboden nožem u obje ruke.

Opisao je i kako su se njegov otac i susjed na pozornici odbili međusobno tući pa su ih premlatili srpski vojnici, od čega je njegov susjed umro, a njegov otac i stric kasnije su ustrijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Čelopeku je, po navodima svjedoka, ubijeno oko 30 zatočenika.

Svjedok je u srpnju iste godine prebačen u logor Batkovići, također u istočnoj Bosni, iz kojeg je nakon godinu dana razmijenjen.

Optuženi Milošević, koji se pred ICTY-em brani sam, u protuispitivanju se nije želio baviti seksualnim zlostavljanjem u Čelopeku, rekavši da su vlasti u Srbiji još 1993. sudile kriminalcu Vučkoviću i drugim počiniteljima tog zločina i da "ne razumije zašto je B1461 doveden da svjedoči protiv njega".

Umjesto toga Milošević se bavio okolnostima napada na selo Divić, nastojeći opovrgnuti navode o udarima topništva iz Srbije i tvrdeći da su napad izvele snage bosanskih Srba.

Predsjedavajući raspravnog vijeća Richard May u utorak je objavio odluku da se iskazi 10 svjedoka napada JNA i paravojnih snaga u Hrvatskoj, o kojima je već ranije svjedočeno, prihvate u pisanom obliku, uz protuispitivanje samo dvojice od tih svjedoka.

Time je do kraja hrvatskog dijela dokaznog postupka preostalo davanje iskaza još sedam ili osam svjedoka, a Tužiteljstvo je od kraja ožujka usporedo počelo izvoditi i svjedoka zločina u BiH.

Sudac May za četvrtak je najavio proceduralnu raspravu o zahtjevu Tužiteljstva da se za dokazni postupak po optužnici za Hrvatsku i BiH odobri dodatnih 117 raspravnih dana. Također je za idući tjedan najavio stanku na suđenju Miloševiću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara