Protivnici i zagovornici pobačaja u SAD obilježili obljetnicu

PROTIVNICI i zagovornici pobačaja u Sjedinjenim Državama obilježili su u srijedu 30. obljetnicu donošenja presude kojom je američki Vrhovni sud legalizirao pobačaj.

Prije trideset godina 1973. američki Vrhovni sud je u slučaju Roe protiv Wadea presudio da žena može imati pobačaj ako to želi tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

S republikanskom većinom u oba doma američkog kongresa te republikancem Georgeom W. Bushom u Bijeloj kući i njihovim protivljenjem pobačaju zastupnici prava na pobačaj smatraju da to pravo može biti ugroženo.

U Vrhovnom sudu trenutno je odnos 5-4 u korist zagovornika pobačaja, ali se taj odnos može promijeniti u korist protivnika pobačaja ako nakon najavljenih umirovljenja predsjednik Bush uspije postaviti svoje kandidate koji se protive pobačaju.

Pobornici pobačaja, zastupnici tzv. Pro choice stava vide pobačaj kao fundamentalno pravo žene da raspoalaže svojim tijelom i ukazuju na posljedice eventualne zabrane koja bi vodila ilegalnim pobačajima i ugrozila zdravlje žena. Protivnici pobačaja, zastupnici tzv. Pro life stva ukazujući na svetost ljudskog života inzistiraju da je pobačaj umorstvo.

Nacionalna organizacija žena (NOW) planira paljenje svijeća kod Vrhovnog suda u Washingtonu kako bi upozorili na opasnosti ilegalnih pobačaja, a organizacija Feministička većina organizira konferenciju o načinima za zadržavanje prava na pobačaj.

Protivnici pobačaja održali su u Washingtonu prosvjede u ´Mimohodu za život´ u kojem su sudjelovale desetilne tisuća ljudi, a u crkvama će biti priređene mise posvećene borbi protiv pobačaja.

U telefonskom obraćanju sudionicima mimohoda protivnika pobačaja predsjednik Bush je rekao kako se divi njihovoj ustrajnosti i odanosti životu. On je dodao kako očekuje da će američki Senat usvojiti zabranu pobačaja u kasnijim mjesecima trudnoće koje je nazvao odvratnim.

Republikanska i demokratska stranka su oštro podijeljene oko pitanja pobačaja.

Predsjednik Bush je prošle nedjelje proglasio Dan svetosti ljudskoga života.

Svih šest do sada najavljenih kandidata demokratske stranke za predsjendičke izbore 2004. u utorak navečer je na večeri koju je priredila organizacija za pravo na pobačaj NARAL Pro-Choice America obilježilo obljetnicu legalizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj mjesta na kojima se pobačaj mogao izvršiti u Sjedinjenim Državama snažno je porastao nakon legalizacije s 2005 u 1974. na 2.908 1982. da bi zatim u posljednjih deset godina pao na 1.819 u 2000. godini.

Broj pobačaja opao je s 1,36 milijuna u 1996. na 1,31 milijun u 2000.

Broj pobačaja na tisuću žena opao je s 24 u 1994. na 21 u 2000.

Padu broja pobačaja pridonijelo je korištenje kontracepcije kao i pritisak boraca protiv pobačaja koji dovodi do zatvaranja klinika za pobačaje.

Najnovije ispitivanje javnoga mišljenja Washingon Post-ABC pokazalo je da većina Amerikanaca podupire pravo na pobačaj, ali i da je protivljenje pobačaju poraslo.

Prema istraživanju 54 posto Amerikanaca podupire odluku Vrhovnog suda kojom je pobačaj legaliziran, a 44 je protiv. Prije deset godina 63 posto ispitanika je je bilo u korist odluke, a 33 posto protiv.

Među anketiranim njih 42 posto se založilo da američke vlasti pooštre mogućnost izvođenja pobačaja, 15 posto je bilo za olakšavanje, a 41 posto smatra da vlasti trebaju ostaviti stvari kakve jesu.

Velika većina je za pobačaj kojim se štiti život ili zdravlje majke ili u slučaju silovanja i incesta, ali je visok broj i onih koji traže da pobačaj bude ilegalan u šestom mjesecu trudnoće ili kasnije.

Bush se protivi državnoj financijskoj potpori pobačaja i očekuje se da će uz republikansku većinu u Kongresu uspjeti progurati zakon koji to brani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara