Protivnici smrtne kazne glasovat će za Kerryja

KANDIDAT Demokratske stranke John Kerry, koji se protivi smrtnoj kazni, na predsjedničkim će izborima dobiti glasove protivnika smrtne kazne koji u Montrealu ovog tjedna sudjeluju na drugom Svjetskom kongresu.

"Kerry se izjasnio protiv smrtne kazne. To je vrlo važno jer se prvi put dogodilo u predizbornoj kampanji. (Bivši predsjednik) Bill Clinton nikad to nije izrekao. To je hrabar čin koji daje nadu", izjavila je predsjednica Međunarodne udruge odvjetnika obrane Elise Groulx.

Na službenoj internetskoj stranici Johna Kerryja stoji kako se on "već dugo načelno protivi smrtnoj kazni", iako nakon 11. rujna 2001. iz toga isključuje teroriste.

No Groulx je svjesna kako u zemlji čiji su građani u većini skloni smrtnoj kazni, izbor Johna Kerryja ne bi nužno značio početak postupka njezinog ukidanja.

"Međutim, to bi bilo vrlo važno zbog odabira sudaca Vrhovnog suda", kazala je, ukazavši na činjenicu da bi predsjednik, uz potvrdu Senata, u idućih nekoliko godina trebao odrediti nekoliko sudaca tog suda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo se nadati da bi Kerry predložio suce sklone ukinuću smrtne kazne", smatra Elise Groulx.

Republikanci se zasad ipak nisu odlučili napadati Kerryja zbog smrtne kazne i predsjednička se kampanja vodi bez ikakvog spominjanja te teme.

"To je odraz američke stvarnosti, u kojoj smrtna kazna uopće nije tema za društvenu raspravu", napomenuo je Michel Taube, predsjednik udruge Zajedno protiv smrtne kazne, koja je i organizirala kongres u Kanadi.

"Možda će se jednog dana, ne nužno odmah, već za nekoliko mjeseci ili godina, u SAD javiti potreba za javnom raspravom o smrtnoj kazni", dodao je.

Iako smatra "nedopustivim što u američkim zatvorima na smrt čeka četiri tisuće osuđenika i što se već duže vrijeme svake godine izvrši oko 70 smrtnih kazni", Taube tvrdi kako se "u SAD stvari razvijaju u dobrom pravcu jer se smanjuje broj smrtnih presuda, ali i izvršenja smrtnih kazni".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara