Proučavajući zimski san znanstvenici traže lijek za osteoporozu

PROUČAVAJUĆI zimski san medvjeda znanstvenici bi mogli otkriti načine liječenja i prevencije osteoporoze u ljudi.

Znanstvenici su ispitali uzorke krvi usnulih smeđih medvjeda u Virginiji i otkrili da tijekom zimskog sna nisu izgubili na koštanoj masi.

Regeneracija ljudskih kostiju zaustavlja se ili usporava tijekom dužeg neaktivnog razdoblja uzrokovanog bolešću ili ozljedom. Znanstvenici žele utvrditi zašto se kod medvjeda kosti regeneriraju i otkriti kako bi se taj proces moglo potaknuti i u ljudi.

Studija je objavljena u časopisu Clinical Orthopedics and Related Research, a vodili su je profesor Henry J. Donahue s medicinskog fakulteta u Hersheyu i asistent Seth Donahue s Tehnološkog sveučilišta u Michiganu.

Seth Donahue ističe da se ne zna točno zašto se kosti medvjeda i u snu nastavljaju regenerirati. No, pretpostavlja se da su za to odgovorni hormoni ili druge tvari, pa će tu pretpostavku nastaviti istraživati.

´Otkrijemo li molekule koje čine medvjede otpornima na osteoporozu, mogli bismo ih iskoristiti za prevenciju osteoporoze u ljudi´, rekao je Seth Donahue.

Od osteoporoze boluje oko 10 milijuna Amerikanaca, od toga 80 posto žena. Krhke kosti često mogu izazvati lomove i grbavost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara