Prozapadnoj ruskoj stranci zapriječen nastup na izborima u St. Petersburgu

"JABLOKA", prozapadna i liberalno usmjerena politička stranka koju vodi poznati ruski ekonomist Grigorij Javlinski, neće se moći natjecati na lokalnim izborima u ruskom gradu St. Petersburgu, ustvrdilo je lokalno izborno povjerenstvo.

Povjerenstvo je odluku obrazložilo time da je preko 12 % potpisa na stranačkoj listi nevažeće, odnosno iznad zakonski propisanog maksimuma od 10 %, što nalaže odbijanje kandidature.

Javlinski je izjavio kako će se njegova stranka žaliti na to rješenje te ipak pokušati sudjelovati na izborima za gradsko vijeće, zakazanim za 11. ožujak.

Javlinski je odluku izbornog povjerenstva nazvao apsurdnom, ustvrdivši da njegova stranka na izborima sudjeluje već 14 godina i da "dobro zna kako prikupljati potpise".

Analitičari ruskih zbivanja ovu odluku tumače kao nastavak nastojanja vlade ruskog predsjednika Vladimira Putina da "konsolidira" političku scenu, odnosno što je moguće više marginalizira oporbu, pogotovo onu koja, poput "Jabuke", ima prozapadne i liberalne stavove.

Odluka vlasti u St. Petersburgu se dovodi u vezu sa sličnim odlukama u republici Dagestan i oblasti Tjumen, gdje je odbijena kandidatura oporbene Komunističke partije Rusije.

"Jabuka", koja je vrhunac popularnosti imala u doba Jeljcina, odavno više nema status parlamentarne stranke, ali se njeni predstavnici nalaze u pojedinim gradskim i regionalnim skupštinama, pogotovo u oblastima koje, poput bivše prijestolnice St. Petersburga, uživaju liberalnu reputaciju.

Lokalni izbori 11. ožujka se smatraju svojevrsnom predigrom i testiranjem biračkog raspoloženja pred izbore za Dumu krajem godine, odnosno predsjedničke izbore na kojima će se 2008. godine izabrati Putinov nasljednik.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara