Prva konferencija o društveno odgovornom poslovanju u Hrvatskoj

"PROMICANJE društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj: Agenda za 2005. godinu" naziv je konferencije koja je održana danas u hotelu Regent Esplanade pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva europskih integracija.

Konferencija je okupila predstavnike inicijativa za razvoj društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj –tvrtke poput Podravke, Lure, Plive, VIPneta, Ine, Coca Cole, Končara, sms-a, Kraša, Holcima, Zagrebačku banku i Centar banku, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatsku udrugu poslodavaca, Hrvatski centar za čistiju proizvodnju, Hrvatsku udrugu za zaštitu potrošača i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, UNDP te predstavnike nevladinih udruga.

Stručnjaci iz Europske unije, Andre Habisch, direktor Centra za korporativno građanstvo Katoličkog sveučilišta Eichstätt-Ingolstadt u Njemačkoj i Lana Narančić, direktorica programa za Srednju i Istočnu Europu u The Prince of Wales International Business Leaders Forum u svom su izlaganju naglasili važnost društveno odgovornog poslovanja kao jednog od prioriteta Europske unije te istaknuli najvažnije trendove razvoja društveno odgovornog poslovanja u Europi.

Srđan Mladinić naglasio je da male tvrtke svojim djelovanjem i programima mogu imati pozitivan gospodarski, društveni i ekološki utjecaj. Na konferenciji se posebno raspravljalo o pet tema: radnoj okolini, dobavljačkom lancu i potrošačima, proizvodnji i zaštiti okoliša, odnosima sa zajednicama u kojima tvrtke posluju te korporativnom upravljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konfereniji je usvojena Agenda za 2005. godinu u kojoj su definirana područja i moguća poboljšanja u društveno odgovornom poslovanju poput podizanja znanja i svijesti o društveno odgovornom poslovanju u svim sektorima, prihvaćanje kodeksa poslovne etike i prakse, prijedlog standardizacije korporativnih izvješća uz prilagodbu kriterija hrvatskom poslovnom i kulturnom okruženju, promocija kvalitetnih poslovnih praksi i potpora malim i srednjim tvrtkama u njihovom usvajanju te usklađivanja relevantnih pravnih propisa s direktivama Europske unije.

Agenda za 2005. godinu početak je aktivnosti i značajan iskorak u daljnjem promicanju društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj kao jedan od ključnih elemenata za uspešnu integraciju u Europsku uniju.

Konferenciju su zajednički organizirali Ekonomski institut Zagreb i Zaklada Konrad Adenauer, uz podršku Hauske & Partner International Communications, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, MAP Savjetovanja i Ministarstva za međunarodni razvoj Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara