Prva žrtva vrućine: Umro radnik na gradilištu u Zagrebu

TOPLINSKI udar koji je pogodio Hrvatsku danas je bio u snažnom naletu. Živa na termometru se popela visoko iznad 30 stupnjeva, dok je na gradskom asfaltu dostizala i po život opasnih 40 stupnjeva. Kako smo i najavili prošlog tjedna, danas je bio najtopliji dan ovog toplinskog udara. Takva temperatura je danas odnijela i svoju prvu žrtvu.

Građevinskom radniku (52) tvrtke Megrad pozlilo je danas oko 10 sati na gradilištu na Svetom Duhu 170 u Zagrebu, te se ubrzo srušio. Nesretni radnik se prvo kolegama radnicima požalio na nepodnošljivu vrućinu te je krenuo popiti vode da bi se u idućem trenu srušio na leđa. Kolege su ga odmah počeli reanimirati, ali radniku nije bilo spasa te je ekipa Hitne pomoći mogla samo konstatirati da je umro od infarkta uzrokovanog vrućinom.

Hitna pojačano radila u cijeloj Hrvatskoj

Hitna pomoć je u toku današnjeg dana na području Zagreba imala 15 posto intervencija više nego inače. Visoke temperature najviše su smetale kroničnim bolesnicima i metereopatima. Liječnici savjetuju svima da ne izlaze na ulice po najvišim temperaturama ako za to nema prijeke potrebe, te da obveze, ako je ikako moguće, odgode za poslijepodnevne sate ili rano jutro. U gradskim prijevoznim sredstvima zabilježeno je nekoliko slučajeva padanja u nesvijest. Hitna je cijelog dana pojačano radila u cijeloj Hrvatskoj. Nesvjestice, dehidracija, neki su od problema s kojima su se građani diljem zemlje javljali liječnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi ne znaju i krivo postupaju, ali liječnici upozoravaju da se tekućina nikada ne smije davati onesviještenom, a ukoliko trebate pomoći nekome kome pozli od vrućine, najbitnije ga je okrenuti na bok, smjestiti u hlad i pozvati Hitnu pomoć

Podsjetimo, čitav niz pokazatelja i sezonskih prognoza pokazuje kako će ovo ponovno biti još jedno ljeto toplije od prosjeka. Tako da ovaj val vrućine svakako trebamo iskoristiti za privikavanje na ljeto. Najgori val vrućina koji je ikad zadesio Europu dogodio se 2003. kada je prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije val vrućina odnio oko 20.000 života, a trajao je dva tjedna.

D.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara