Prve snimke Saturna pokazuju prstenove oštrih rubova

Prve snimke Saturna pokazuju prstenove oštrih rubova

SVEMIRSKA letjelica Cassini poslala je na Zemlju prve fotografije veličanstvenih Saturnovih prstenova koji imaju, kako se pokazalo, iznenađujuće oštre rubove, a kao bonus znanstvenici su dobili i zvukove sa Saturna snimljene dok je letjelica ulazila u njegovo magnetno polje.

Iako još nisu imali vremena za analizu, znanstvenici tvrde da će pomoću tih podataka lakše objasniti okolnosti stvaranja čitavoga Sunčeva sustava.

"Želite li shvatiti kako je nastao Sunčev sustav, idite na Saturn", rekla je Carolyn Porco koja vodi ekipu znanstvenika koja analizira Cassinijeve fotografije.

Voditelj programa Robert Mitchell rekao je da je letjelica u izvrsnom stanju nakon sedmogodišnjega putovanja te da je u orbitu ušla tako precizno da se stručnjaci sad pitaju je li uopće potreban korektivni pomak koji su isplanirali za subotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve su slike snimane s neosvijetljene strane prstenova. To su crno-bijele fotografije i pune su elektroničke "buke", ali dovoljno jasne da pokažu finu strukturu prstenova i rubove koji su neočekivano oštri, s obzirom na brojnost čestica s kojima se sudaraju.

"Znanstvenici koji se bave prstenovima vole oštre rubove. Oni su vrlo tajanstveni - neki ih mehanizam održava oštrima", kaže Porco.

Drugi niz slika, snimljen s osvijetljene strane prstenova, stigao je oko dva sata poslije prvoga, a fotografije su znatno oštrije i prstenovi i prostor među njima vide se puno bolje. S osvjetljenjem pogled izbliza na niz prstenova "A" pokazuje da izgledaju poput površine gramofonske ploče.

Znanstvenici su oduševljeni količinom i jasnoćom slika: to su snimke prstenova iz najveće blizine u ovoj misiji, a u nekim su slučajevima i pet puta oštrije nego one koje je snimila misija Voyager prije dvadeset godina.

Izvor fotografija: www.croeos.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara