Prvi broj zbornika Hereditas rerum Croaticarum u čast Mirku Valentiću

Hrvatski institut za povijest objavio je prvi broj zbornika enciklopedijskoga formata Hereditas rerum Croaticarum.

Prvi broj zbornika posvećen je dugogodišnjem ravnatelju Hrvatskoga instituta za povijest Mirku Valentiću, koji je 31. prosinca prošle godine otišao u mirovinu.

Priređivači zbornika Alexander Buczynski, Milan Kruhek i Stjepan Matković, osim uobičajenog životopisa i bibliografije, objavili su nekoliko fotografija i pisama Valentićevih najbližih suradnika i prijatelja te interwiev sa slavljenikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Doprinos Mirka Valentića hrvatskoj historografiji očit je prije svega iz njegove impresivne bibliografije. Čak ni vrlo zahtjevno mjesto ravnatelja nije ga spriječavalo u pisanju novih znanstvenih radova, uređenju posebnih izdanja ili u pokretanju novih projekata. Opus Mirka Valentića ne čine, međutim, samo njegovi pisani radovi, urednički poslovi i slično. Njegov opus, prije svega, čine svi oni prijatelji, kolege i studenti koje je on potaknuo da dokažu koliko mogu pridonijeti našoj povijesnoj znanosti´, ističu priređivači, koji će 22. siječnja u Hrvatskom institutu za povijest govoriti na predstavljanju zbornika.

Prvi svezak nove serije Hrvatskoga instituta za povijest sadrži pedeset radova na hrvatskom jeziku.

Nakana je izdavača, međutim, u zborniku svake godine na svjetskim jezicima - engleskom, njemačkom ili francuskom - objavljivati birane znanstvene radove s aktualnim temama iz hrvatske povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara