Prvi dan posjeta ministra Picule Iranu

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar financija i gospodarstva Islamske Republike Iran Tahmasb Mazaheri potpisali su u utorak u Teheranu Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kojim će se potaknuti gospodarski odnosi dviju zemalja, priopćilo je u utorak navečer Ministarstvo vanjskih poslova.

Ovim ugovorom, jednim u nizu gospodarskih ugovora između Republike Hrvatske i Islamske Republike Iran, potaknuti će se bolja gospodarska suradnja koja zaostaje za dobrim političkim odnosima između ove dvije zemlje, kaže se u priopćenju.

Kao područje od posebnog interesa, spomenuta je suradnja u farmaceutskoj industriji, mogućnost ulaganja u privatni sektor te ulaganje Hrvatske u infrastrukturne objekte u Iranu.

Ministarstvo je također priopćilo da je u današnjim razgovorima ministra Picule s njegovim iranskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Kamalom Harazijem, istaknut kontinuiran razvoj stabilnih političkih odnosa. Naglašena je nedostatna međusobna vanjsko trgovinska razmjena te nedostatan broj projekata u području gospodarstva, usprkos velikim mogućnostima povećanja gospodarske suradnje kao i najavljenim projekcijama mogućih zajedničkih nastupa na trećim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obje zemlje, kaže se u priopćenju, pokazuju se kao faktor političke stabilnosti u svojim regijama, a naglasile su potrebu globalne borbe protiv terorizma i trgovine narkoticima, koji ugrožavaju međunarodnu sigurnost. Iscrpno su predočeni pogledi obiju strana na krizna žarišta u obje regije, te su razmijenjena mišljenja o globalnim političkim i sigurnosnim problemima. Šef hrvatske diplomacije je pozvao svog domaćina u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Prilikom susreta ministra Picula s predsjednikom iranskom parlamenta Mahdijem Karubijem ponovljena su stajališta dviju strana o iračkoj krizi i putevima njezinog prevladavanja. Istaknuta je važnost uloge međunarodnih foruma, posebice UN-u, u iznalaženju najprihvatljivijeg rješenja.

U priopćenju se dodaje da je u razgovoru s predsjednikom Islamske Republike Iran Mohamadom Hatamijem iskazana je spremnost obiju strana za daljnjim intenziviranjem odnosa. Predsjednik Khatami je sa zadovoljstvom prihvatio ponovljeni poziv za uzvratnim posjetom Republici Hrvatskoj.

(Hina) pp br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara