Prvi dan primjene novog zakona javne bilježnike nisu ´zatrpale´ ovrhe

PRVOG radnog dana nakon stupanja na snagu novog Ovršnog zakona javnobilježnički uredi nisu zatrpani hrpom novih ovršnih predmeta, kako je bilo najavljivano, kaže predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore Ante Ilić.

No, riječ je o podacima prikupljenim u razgovoru među kolegama, jer Komora nema mehanizme nadgledanja rada svojih članova, pojašnjava predsjednik Javnobilježničke komore.

"Pravih informacija s terena tako niti nema, a ljudi nerado pričaju o svom poslovanju", kaže Ilić. Dodaje kako će se prve prave procjene učinkovitosti novog ovršnog zakona moći doznati za mjesec ili više dana od njegove primjene.

Smatra da će se prebacivanjem ovrha na javne bilježnike, kako je predviđeno novim Ovršnim zakonom, taj postupak ubrzati tek u najvećim gradovima poput Zagreba i Splita, dok se u većini mjesta za građane ništa neće značajnije promijeniti, osim što će sudovi biti rasterećeniji.

Ilić procjenjuje kako će najviše posla ponovno imati bilježnici u najvećim gradovima gdje se i sada najviše čeka na rješenje ovršnog postupka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtke koje imaju potraživanja same mogu odabrati bilježnika. Polazeći od pretpostavke da su najveći potraživači tvrtke poput HRT-a i HEP-a koje imaju dužnike po cijeloj Hrvatskoj jasno je da bi se njihovi predmeti puno brže riješili u manjim sredinama. Stoga možemo preporučiti da se ovrhe rješavaju prema mjestu prebivališta dužnika", kaže Ilić.

Dodaje kako za sada nije moguće ocijeniti hoće li sadašnji broj javnobilježničkih ureda zadovoljiti potrebe ovršnih postupaka.

Predstavljaući novi Zakon, kojemu je osnovna svrha rasterećenje sudova, ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je mogućnost povećanja javnobilježničkih ureda u mjestima gdje se za to ukaže potreba. Prema ranijim procjenama javni će bilježnici moći riješiti do 90 posto ovrha u građanskim predmeta, koje su do sada rješavali općinski sudovi te oko 70 posto onih koje su rješavali trgovački.

Javni bilježnici, prema zakonskim izmjenama mogu rješavati ovrhe na temelju vjerodostojne isprave te stavljanja klauzula izvršnosti i pravomoćnosti. No, ukoliko dužnik ospori, odnosno uloži žalbu, tražbinu sporove će ponovno morati rješavati sudovi. Ako se dužnik ne žali rješenje postaje pravomoćno nakon osam dana. Temeljem javnobilježničkih ovršnih rješenja vjerovnici će se izravno naplaćivati na računima dužnika.

Mediji procjenjuju da građani najviše duguju za TV-pretplatu, struju, kazne za parkiranje, pauk, grijanje i vodu, a česti su i dugovi kartičarskim kućama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara