Prvi Kinez u svemiru

Prvi Kinez u svemiru

KINA je u srijedu postala trećom državom u povijesti koja je, iako s 40 godina zaostatka za Sovjetskim Savezom i Sjedinjenim Državama, u svemir lansirala letjelicu s posadom.

Raketa "Dugi Marš 2F" sa svemirskom letjelicom Shenzhou V i "taikonautom" Yangom Liwiejem lansirana je s poligona u pustinji Gobi u srijedu ujutro i ušla u orbitu 10 minuta kasnije. Već nakon 34 minute leta Yang se iz letjelice obratio javnosti. "Osjećam se dobro, svi uvjeti su normalni", kazao je prvi Kinez u svemiru.

Kineski predsjednik i šef partije Hu Jintao izrazio je oduševljenje takvim razvojem događaja. "Ovo je slavan trenutak naše velike domovine i povijesni korak kineskog naroda prema vrhu svjetske znanosti i tehnologije", izjavio je Hu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uspješno lansiranje rakete "Dugi Marš" prvo je oduševljenje izazvalo u kineskom svemirskom cantru Jiuquan, uz pljesak i povike odobravanja. Svjetske agencije javljaju da se među stanovništvom u Pekingu osjeća ponos i olakšanje.

Državna televizija je za svaki slučaj lansiranje prikazala s odgodom, tek kada je državna novinska agencija Xinhua objavila da je sve prošlo u redu. Kineski uspjeh, uz čestitke, pozdravila je i američka svemirska agencija NASA.Yang bi trebao obletjeti Zemlju 14 puta i ukupno provesti u svemiru 21 sat. Slijetanje je predviđeno za četvrtak ujutro. Kako javljaju neke svjetske agencije, Yang se za ovaj podvig navodno pripremao punih deset godina.

Prvi čovjek u svemiru bio je 1961. godine sovjetski kozmonaut Juri Gagarin, a nekoliko tjedana kasnije slijedio ga je američki astronaut Alan Shepard. Svjetske agencije kao zanimljivost ističu da su sva trojica bila "odgovarajućeg" porijekla. Gagarin je bio sin stolara, Shepard farmersko dijete, a Yang naravno dolazi iz radničke obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara