Prvi put u svijetu: Informatički napad prouzročio nestanak struje u Ukrajini

Prvi put u svijetu: Informatički napad prouzročio nestanak struje u Ukrajini

Ilustracija: Shutterstock

INFORMATIČKI napad na ukrajinsku električnu mrežu prouzročio je krajem prosinca velik prekid opskrbe električnom energijom na zapadu Ukrajine, rekli su u utorak za AFP tvrtka za informatičku sigurnost ESET i  više mjesnih izvora.

"Ovo je prvi takav slučaj u svijetu", rekli su zaposlenici ESET-a u Francuskoj.

"Virus je ubačen putem velike kampanje 'phishinga' koja sadrži zaražen dokument u Excelu", rekao je ESET koji je otkrio napad pošto su njegovi stručnjaci mjesecima pratili virus.

Dana 23. prosinca velik dio oblasti Ivano-Frankivsk na zapadu Ukrajine utonuo je na nekoliko sati u mrak, priopćila je tada tamošnja kompanija za distribuciju električne energije Prikarpatijaoblenergo.

Kvar je prouzročen "intervencijom neovlaštenih osoba (...) u sustav daljinskog upravljanja" pa su tehničari ponovo napajanje morali uspostaviti "ručno", dodaje kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nešto kasnije, specijalne ukrajinske službe (SBU) su izvijestile da su otkrile "štetne programe na mrežama nekolikih područnih električnih kompanija", navodi se u priopćenju.

"Otkriven je virus koji nikada prije nismo susreli. (...) Taj virus je prouzročio štetu. Automatski rad se prekinuo, računala su se ugasila", potvrdio je u utorak za AFP dobroobaviješten ukrajinski izvor.

"Nastavljamo istragu o ovom slučaju. Zasad ne možemo reći tko je to učinio i radi čega", rekla je Maria Rymar, predstavnica podružnice SBU-a u oblasti Ivano-Frankivsku.

Stručnjaci ESET-a misle da su se napadači koristili programom pod nazivom BlackEnergy kako bi ubacili štetan program KillDisk koji "sadrži

funkcije za sabotiranje industrijskih sustava".

"Ovaj napad samo potvrđuje ono na što upozoravaju stručnjaci: računalni kriminalci su sve moćniji a računalni napadi će u 2016. biti sve brojniji", ocjenjuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara