Prvi stručni skup o stanju prostornog planiranja i arhitekture

PRVI stručni skup o stanju prostornog planiranja i arhitekture, održat će se u Zagrebu 8. i 9. svibnja, otvorit će ga pokrovitelj, predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, a namjera mu je prostorno uređenje i planiranje podići na višu razinu, najavio je danas novinarima pomoćnik ministra zaštite okoliša Zlatko Uzelac.

Na dvodnevnom skupu, kojeg organiziraju Zavod za prostorno uređenje Ministarstva i Razred arhitekata Hrvatske komore arhitekata i inžinjera u graditeljstvu, razmatrat će se aktualni problemi u prostornom planiranju i arhitekturi te daljnja izgradnja decentraliziranog sustava prostornog uređenja u Hrvatskoj.

Uzelac je rekao kako stanje prostornog planiranja i arhitekture u Hrvatskoj nije na zavidnoj razini, ali da je za razliku od drugih tranzicijskih zemalja, primjerice Slovenije i Mađarske, napravljeno puno, a ostalo je nezamijećeno. Hrvatski sabor donio je nacionalnu strategiju i program prostornog uređenja, a na drugom čitanju u Saboru je novi zakon o prostornom uređenju koji predstavlja dogradnju postojećeg kojim će se ukinuti lokacijske dozvole jer će se to pitanje uređivati prostornim planovima županija.

Hrvatska je u izgradnji vrlo složenog decentraliziranog sustava prostornog uređenja učinila veliki korak, rekao je Uzelac, dodajući da su sve županije donijele prostorne planove koji su neka vrsta zakonodavne ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od ukupno 546 općina, prostorne je planove donijelo njih 65, te 24 grada. Prostorne planove izrađuje 247 gradova i općina, dok 109 jedinica lokalne samouprave još nije niti započelo izradu prostornih planova, rekao je Uzelac.

Naveo je da je najviše problema s Požeško-slavonskom županijom.

Prostorni planovi su preduvjet bilo kakvog prostornog razvitka, a tamo gdje ih nema otvoren je prostor za manipulaciju i devastaciju prostora, istaknuo je.

Naveo je da planovi moraju biti maksimalno dostupni javnosti, kako bi budući investitori unaprijed znali što je u prostoru planirano, i izbjegla se manipulacija informacijama koja je danas na djelu, jer su planovi dostupni samo nekima.

Uzelac se založio i za potrebu zadržavanja državne kontrole u prostornom uređenju, posebice na obalnom području, smatrajući da se ne radi o centralizaciji države u prostornom planiranju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara