Prvih 100 dana Jadranke Kosor: Ono što nije bila katastrofa, moglo bi se pretvoriti u uspjeh

Prvih 100 dana Jadranke Kosor: Ono što nije bila katastrofa, moglo bi se pretvoriti u uspjeh

Foto: Željko Šop, Duje Klarić (Cropix)

KAD BISMO precijenili Jadranku Kosor, onda bismo joj mogli predvidjeti blistavu budućnost. Prvih sto dana na čelu Vlade dočekala je na nogama, dapače veselo je njima lupkala ("Kad si sretan lupi nogama o pod..."), i to baš u trenutku kad su joj mnogi - pa i oni koji su joj "predali štafetu" - predviđali da će političku pozornicu napustiti s nogama naprijed. A danas, sto dana kasnije, Kosorica ne samo da stoji, već i cupka od radosti.

Ne treba nama puno...

I tako, ono što nije bila katastrofa, neminovno se pretvorilo u uspjeh. Nova premijerka polako je osvojila naklonost medija. Odblokirala je pregovore s EU, pokrenula rješavanje graničnog pitanja sa Slovenijom, smijenila upravu HEP-a (premda je inkriminiranima samo zamijenila mjesta), poslala Barba Luku tamo gdje mu je mjesto, lansirala optimistične ekonomske prognoze, sada plasirala i spin o solidarnom smanjenju plaća u HDZ-u te zahvaljujući svemu tome ostvarila nezamislivo: porast rejtinga vladajuće stranke.

Ne treba nama puno. Ona koja je bila osuđena na propast još nije propala. Ono što je ova vlast godinama sustavno uništavala nakratko je prestala uništavati. I stvari odmah izgledaju vedrije. Ako ni za koga drugog, onda makar za Jadranku Kosor.

Kosor će se svima osvetiti, time što će uspjeti

Ona koja je godinama sjedila u Sanaderovu predsoblju, šutjela i marljivo zapisivala, ona koja je bila osuđena da propadne zajedno s Vladom koje se uhvatila, ona koju su godinama ponižavali, omalovažavali, podcjenjivali i ocrnjivali, sada je u poziciji da im se svima osveti. Time što će uspjeti.

Jer, tko se nije utopio, naučio je plivati. Nezajažljiva ambicija i patološki nagon za preživljavanjem već su omogućili Jadranki Kosor da ionako skromnih kapaciteta dogura jako daleko, a sada bi mogla dogurati još dalje.

Okolnosti joj idu na ruku, a najviše od svega - opozicija

Okolnosti su joj počele ići na ruku. Europska unija, SAD i Rusija prihvatili su Sanaderovu nasljednicu kao vjerodostojnog sugovornika. Nakon početnog sažalijevanja izazvanog pričama da joj Trbuhozborac Sanader radi iza leđa, mediji su je počeli ozbiljno podupirati, i to nakon deblokade pregovora te naročito nakon što je na partijskom sastanku odbrusila Luki Bebiću. S vremenom sigurno će je prihvatiti i kolege u HDZ-u, kad se pomire sa činjenicom da su osuđeni na Kosor i čim shvate da stranka s njom na čelu popravlja rejting.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako vrijeme bude prolazilo, prihvatit će je i javnost: dijelom zbog optimističnih ekonomskih prognoza koje se plasiraju iz Vlade, a dijelom (možda i većim) zbog opozicije, tradicionalno predodređene za samouništenje.

Ako nema alternative, dobar je i popravljeni HDZ

SDP se već dulje vrijeme bavi sam sobom, neizvjesno je kako će njegov kandidat proći na predsjedničkim izborima (i koji bi to kandidat uopće mogao biti), dok dezorijentiranost oporbe pridonosi jačanju vladajuće stranke. Ako nema alternative, narodu će biti dobar i "popravljeni" HDZ.

Dakle, ako uzmemo u obzir da Kosor ima više sreće nego pameti, a naročito ako precijenimo njezine sposobnosti, mogli bismo skicirati sljedeći scenarij: nakon predsjedničkih izbora Kosor raspisuje prijevremene parlamentarne izbore, iskorištava konfuziju u SDP-u, naročito ako Josipović izgubi bitku za Pantovčak, nudi koaliciju HNS-u i na opće iznenađenje dobiva legitimitet za nove četiri godine.

Kosor još nije propala, a kad će, ne zna se

U ovom trenutku takav scenarij zvuči utopistički. Zapravo kataklizmički. Ali nije još propao onaj tko je podcijenio ukus hrvatskih birača. Tako ni Kosor još nije propala, a kad će, ne zna se.

I što dulje bude prežjela na čelu Vlade, što bude slagala više populističkih poteza - poput smanjivanja plaća u HDZ-u ili promptnog smjenjivanja konzula u Švicarskoj - to će skupiti više bodova u javnosti koja se donedavno zgražala na pomisao da Kosor vodi Vladu, a sada je želi iskoristiti kao manje zlo.

Je li to kraj ili tek početak kraja?

Oni koji su je nekad ismijavali, sad će je početi shvaćati ozbiljno. Oni koji su je smatrali svojom marionetom, sad će početi od nje strepiti. Smatrali su je tajnicom, a sada im je postala šefica. Ono što im je ranije išlo u prilog - njezina ambicija, beskrupuloznost, upornost - sada se okrenulo protiv njih.

Dakle, kad bismo precijenili Jadranku Kosor - a to se dosad nikome nije dogodilo - usudili bismo se prognozirati da njezinih prvih sto dana na čelu hrvatske Vlade nipošto nije i posljednjih. To nije kraj. Vidjet će se je li to početak kraja.

 > Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara