Prvim letom space shuttla nakon nesreće zapovijedat će žena

NAKON što je američki svemirski program prije dvije godine nesrećom shuttla Columbia doživio težak udarac, letovi space shuttla se nastavljaju. Na projektu se radilo dvije i pol godine, a po prvi puta u povijesti svemirskih letova, shuttleom će upravljati - žena.

Interesantan je podatak da je zapovjednica Eileen Collins, koja potječe iz siromašne američke obitelji, tri godina radila kao konobarica u pizzeriji Pudgies Pizza kako bi mogla uštedjeti 1000 dolara potrebnih za tečaj letenja koji je upisala 1977. godine.

Na Zemlji će zapovjednicu Elleen Collins čekati muž i dvoje maloljetne djece, kojima je obećala siguran povratak. U svemiru će je pratiti kolege astronauti James Kelly, Andy Thomas, Charles Camarda, Wendy Lawrence, Soichi Notguchi i Steve Robson.

NASA-ini tehničari su dan prije lansiranja, nakon 11-satnog rada, uspjeli popraviti kvar koji se javio na jednom od prozora Discoverya s kojeg je otpala plastična zaštita.

Ovaj manji tehnički nedostatak neće odgoditi lansiranje shuttla, koje je prvo nakon nesreće u kojoj je pri povratku u Zemljinu atmosferu 2003. godine poginula sedmeročlana posada Columbie.

Osim tehničkih briga, shuttleu bi mogao zasmetati i uragan Dennis koji, premda je oslabio, prijeti ometanju lansiranja. Kao moguća prepreka lansiranju pojavila se i nova tropska depresija na Atlantiku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara