Prvo plinarsko društvo: Od anonimne tvrtke iz Vukovara do 3,8 milijardi kuna prihoda

Prvo plinarsko društvo: Od anonimne tvrtke iz Vukovara do 3,8 milijardi kuna prihoda

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

PRVO plinarsko društvo došlo je u središte pozornosti nakon što je njihov direktor Pavao Vujnovac progovorio o milijunskoj pozajmici Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Do prije nekoliko godina Prvo plinarsko društvo bila je potpuno anonimna tvrtka sa sjedištem u Vukovaru, a široj javnosti postali su poznati kao sponzor rukometnog kluba Zagreb, koji sada nosi njihovo ime.

Od anonimne tvrtke iz Vukovara do 3,8 milijardi kuna prihoda


Tvrtka iz Vukovara koju vodi 42-godišnji Vujnovac, u nekoliko godina postala je jedan od najvažnijih igrača na hrvatskom plinskom tržištu s prihodom od 3,75 milijardi kuna.

Hrvatska je 2012. godine krenula u liberalizaciju tržišta plina a dio velikih poslova opskrbe preuzeo je PPD što se vidi i po njihovim prihodima, koji su 2011 iznosili oko 50 milijuna kuna, da bi godinu kasnije narasli na 293 milijuna.

Već 2013. PPD raste na 910 milijuna kuna prihoda, da bi 2014. njihov prihod porastao na 2,9 milijardi, a prošle godine na 3,8 milijardi kuna.

Uz visoke prihode išla je i zarada, pa je PPD prošle godine imao neto dobit od 206 milijuna kuna, a godinu ranije 128,6 milijuna kuna.

PPD je postao dobavljač nekih od najznačajnijih kupaca u Hrvatskoj kao što su Gradska Plinara Zagreb, HEP i Petrokemija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gazprom se putem PPD-a vratio na hrvatsko tržište

Inozemni partneri od kojih kupuju plin su njemački E.ON, ali i ruski energetski div Gazprom, koji se putem PPD-a vratio na hrvatsko tržište.

Suradnja s Gazpromom, ruskom državnom kompanijom pod kontrolom Vladimira Putina ima i političke implikacije zbog zategnutih odnosa Europske unije i Rusije.

Ulazak u vlasničku strukturu Luke Ploče

PPD je prije dvije godine značajnije ušao i u vlasničku strukturu Luke Ploče. Trenutno imaju 24,95 posto dionica, od kojih je većina kupljena od Centra za restrukturiranje i prodaju, odnosno države.

"Odluka o ulasku u vlasničku strukturu uvelike je potaknuta i nedavno potpisanim potkoncesijskim ugovorom između PPD Grupe i Luke Ploče, čime su ostvareni preduvjeti za izgradnju terminala ukapljenog naftnog plina (UNP) u Luci Ploče, što je investicija vrijedna 25 milijuna eura. UNP terminal će Hrvatskoj, ali i regiji, otvoriti pristup UNP-u iz drugih izvora, a sama diversifikacija dobave ukapljenog naftnog plina svakako će doprinijeti daljnjem razvoju tržišta i sigurnosti opskrbe plinom", pojasnili su tada iz PPD-a svoju odluku o kupnji dionica.

U ljeto prošle godine PPD je potpisao ugovor s multinacionalnom kompanijom Vitol ugovor o zajedničkoj investiciji u terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Luci Ploče.

Ukupna investicija iznosi 125 milijuna eura. Budući terminal u Luci Ploče imat će ukupan kapacitet od 273 tisuće kubičnih metara od čega je 242 tisuće predviđeno za skladištenje naftnih derivata i 31 tisuća za skladištenje ukapljenog naftnog plina.

Prvo plinarsko društvo u vlasništvu je tvrtke Energia Naturalis d.o.o. također iz Vukovara, a u sudskom registru se kao osnivači spominju iste osobe koja se pojavljuju kao ključne i u ostalim tvrtkama povezanim s PPD-om: Pavao Vujnovac, Antonija Glavaš, Mario Mrvelj, Damir Spudić, Marko Horvacki Zivalov i Tihomir Šibaljić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara