PRVOOPTUŽENI ZA ZLOČIN NA OVČARI TVRDI DA NIJE KRIV

Čitanjem optužnice u utorak je počelo suđenje šestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara pred vijećem Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, a prvooptuženi Miroljub Vujović, bivši zapovjednik Teritorijalne obrane u Vukovaru izjasnio se, jednako kao i u istrazi, da nije kriv.

Prvooptuženi Vujović svoju je obranu počeo žalbom predsjedniku vijeća Vesku Krstajiću da se "objavljivanjem imena optuženih u medijima vrši medijski masakr", te kazao da nije kriv za zločin na Ovčari. "To je obična izmišljotina", kazao je optuženi, te negirao da je sudjelovao u zločinu, jer je bio ranjen i hospitaliziran u Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. Ipak, na vlastiti zahtjev je pušten iz bolnice, te je tih dana, "čini mu se" 19. studenoga 1991. godine , na Ovčaru došao "samo jednom", na sat i pol, da bi vidio svoje "susjede s kojima je živio 28 godina, a koji su ratovali protiv njega".

Optuženi Vujović osporavao je i da je bio zapovjednik Teritorijalne obrane, tvrdeći da TO u Vukovaru - zbog prisustva bivše JNA - nije niti postojala, već je bila formirana u okolnim selima. On je, tvrdi, bio rezervist tadašnje JNA, pod zapovjedništvom kapetana Miroslava Radića, te je "pomagao vojsci". Zapovjednik TO postao je, tvrdi, tek 28. prosinca, kad je u Vukovar došao Radovan Stojičić Badža, tada zapovjednik Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema (ubijen u Beogradu u travnju 1997. godine), koji ga je i predložio za zapovjednika TO. Na tu funkciju je imenovan u logoru za obuku u Erdutu, kojega je držao Željko Ražnatović Arkan (ubijen u Beogradu u siječnju 2000. godine).

Činjenicu da je 21. prosinca 1991. godine, zajedno s pukovnikom Milom Mrkšićem, danas haaškim optuženikom, iz Vukovara helikopterom letio u Beograd, gdje ih je primio tadašnji načelnik Generalštaba JNA Veljko Kadijević, optuženi Vujović je protumačio "znakom zahvalnosti što je Mrkšiću pomogao i objasnio kako da oslobode Vukovar". Pohvalno govoreći o haaškim optuženicima Veselinu Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Miroslavu Radiću, optuženi Vujović je za postupke koji se vode u Den Haagu i Beogradu optužio nekadašnjeg načelnika Uprave sigurnosti JNA (KOS) Aleksandra Vasiljevića, a za ostale optužene je kazao da ih je upoznao tek nakon rata 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suđenju su prvoga dana prisustvovali predstavnici nevladinih udruga iz Zagreba i Beograda, predstavnici Veleposlanstva RH u Beogradu, ali i članovi Odbora za obranu Veselina Šljivančanina, te dvije Šljivančaninove kćeri.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kad će svoju obranu iznijeti drugooptuženi Stanko Vujanović (45), kojega optužnica tereti da je kao zamjenik zapovjednika TO Vukovara naređivao i sudjelovao u zločinu nad najmanje 192 hrvatska ratna zarobljenika.

Osim dvojice prvooptuženih, optuženi su i Jovica Perić (39), Mirko Vojinović (65), Ivan Atanasijević (43) (koji se ranije zvao Ivica Husnik), Predrag Madžarac (33) i Milan Vojnović (56), dok je Mirko Vojinović (65) zvani Ćapalo, koji je bio četvrtooptuženi, preminuo u ponedjeljak ujutro u novosadskoj bolnici od posljedica povreda koje je zadobio krajem siječnja, kad je pokušao samoubojstvo skokom s trećeg kata bolnice.

(Hina) xttag yvk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara