Psi mogu nanjušiti rak crijeva i u početnom stadiju

Foto: AFP

PAS JE oduvijek poznat kao čovjekov najbolji prijatelj, a najnovije istraživanje pokazuje da bismo im trebali pokazivati još i veće poštovanje. Istraživanja provedena u Japanu su pokazala da psi mogu nanjušiti rani stadij raka crijeva, prenosi Daily Mail. Zahvaljujući njuhu pasa koji je tisuću puta osjetljiviji od ljudskog, testovi s labradorima pokazali su da su uspješno nanjušili rak u više od 90 posto slučajeva.

Ova bi istraživanja mogla biti od velike pomoći u borbi protiv spomenute vrste raka, kojega je izrazito teško otkriti sve dok se bolest već ne proširi. Ranija istraživanja pokazala su da labradori i portugalski vodeni psi mogu nanjušiti rak dojke, jajnika, kože te pluća.

Rezultati posljednjih testova sa psima objavljeni su u časopisu Gut u kojemu stoji da su istraživači u posljednjih nekoliko mjeseci obavili 74 testa s labradorima. Psi su istrenirani da nanjuše kemikalije u dahu pacijenta koje su povezane s rakom crijeva. Labradorova sposobnost da nanjuši rak pokazala se točna u 95-98 posto slučajeva. Rezultati su bili zapanjujući čak i kod ranijih stadija raka.

Sada je na liječnicima da odluče hoće li psi postati njihova desna ruka u borbi protiv opakih bolesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara