ptice izumiru kao nekad dinosauri

Više teških ekoloških katastrofa pogubnih po ptice u Hrvatskoj zbilo se u protekloj godini, a znanstvenici su upozorili da aktualni pomor ptica u svijetu nije zabilježen od vremena izumiranja dinosaura.

Najčešći faktori istrjebljenja ptica su uništavanje staništa i krivolov.

"Ovakav pomor ptica u svijetu se ne pamti posljednjih 65 milijuna godina, iz vremena izumiranja dinosaura", izjavio je Steve Conklin iz washingtonskog Worldwatch Instituta.

Vijesti o zapljenama krijumčarenih ptica na granicama hrvatske novine su objavljivale gotovo svaki mjesec, ali promatrači tvrde da su te informacije tek vrh ledenog brijega. Primjera radi, samo su u listopadu u dva navrata hrvatski carinici zaplijenili gotovo 3000 primjeraka zaštićenih ptičjih vrsta.

Krivolov je u Hrvatskoj sveprisutan, a samo se manji broj krivolovaca otkrije, tvrdili su predstavnici Zelene akcije jesenas u Zagrebu na javnom prosvjedu.

"Otkriveni se u rijetkim slučajevima procesuiraju uz minimalne kazne, a većina ih se oslobodi", kazao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije i pozvao Ministarstvo zaštite okoliša i nadležne inspekcije da objave sve prijavljene i obrađene slučajeve.

Predstavnici Worldwild zaklade objavili su prije godinu dana u Budimpešti da je u istočnouropskim zemljama u dvije godine odstrijeljeno oko 400 tisuća zaštićenih ptica, što su pripisali mahom talijanskim krivolovcima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga loša okolnost u Hrvatskoj se doima još strašnijom. Tijekom ove godine su većim dijelom izgorjela dva najpoznatija hrvatska ornitološka rezervata, Kopački rit i Vransko jezero. Sličnu sudbinu doživjelo je Hutovo blato. Ono se nalazi u dolini Neretve u BiH, tik s druge strane državne granice, ali predstavlja jedinstveno ptičje područje.

Vijesti govore da su uzroci požara najčešće nebriga oko paljenja korova, pa čak i namjerna palež rezervata, što se otvoreno govorilo za tragediju Vranskog jezera. U novinskim bazama podataka nema informacijama o rezultatima istraga tih ekoloških katastrofa.

Mediji javljaju da ptice napuštaju donji tok Neretve. Od preko 300 vrsta ornitolozi su zapazili samo 42 njih.

U Hrvatskoj je zabilježeno više od 24 tisuće životinjskih vrsta što predstavlja veliku biološku raznolikost. Pored ptica najugroženija je podzemna fauna i endemske životinje krških voda.

Protekle godine inozemni ihtiolozi opisali tri nove iznimno endemske vrste riba u Hrvatskoj - pijore u Lici i gaovice u Čikoli/Krki. Sve tri novootkrivene vrste su vrlo ugrožene i prijeti im istrjebljenje.

(Hina) iluc vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara