Ptičja Gripa: Chirac zvoni na uzbunu, carina plijeni rusku hranu

ZBOG sve glasnijih upozorenja stručnjaka da bi virus ptičje gripe mogao pogoditi Europu, na uzbunu je u ponedjeljak zazvonio francuski predsjednik a vlasti njegove zemlje istoga su dana zaplijenile mesnu pošiljku iz Rusije.

Europska unija, međutim, još nije izdala naredbe da se perad mora držati u zatvorenim prostorima, iako je pozvala svoje države članice na pojačanu kontrolu jata ptica selica.

Virus ptičje gripe H5N1, koji se prenosi na ljude, prvi se put pojavio u Hong Kongu i južnoj Kini 1997., kada je usmrtio šest osoba. No taj virus koji je od 2003., odnio više od 50 ljudskih života u Vijetnamu, na Tajlandu te Kambodži, nedavno se pojavio u Rusiji i Kazahstanu.

Francuski predsjednik Jacques Chriac pozvao je u ponedjeljak "međunarodnu zajednicu da usklađeno i snažno" reagira na prijetnju širenja virusa ptičje gripe, naglasivši da će to učiniti njegova zemlja.

"Međunarodna zajednica mora snažno i usklađeno odgovoriti na ptičju gripu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje već državama stvaranje zalihe lijekova", izjavio je Chirac u Parizu i dodao da "Francuska već poduzima odredbe u tom smislu kako bi zaštitila stanovništvo i to prevencijom i predostrožnošću".

Francuske carinske službe u zračnoj luci Beauvais sjeverno od Pariza zaplijenile su u ponedjeljak i uništile 14 kilograma hrane koju je prenosio ruski putnik na letu iz Moskve. U svojim kovčezima putnik je prenosio suhomesnatu robu i meso, a takva je praksa zabranjena u Francuskoj od 2002. godine.

Sanitarne vlasti strahuju da bi se virus gripe mogao proširiti od vrste do vrste preko uvoza hrane životinjskog porijekla.

Zasad, prema službenim podacima, nijedna osoba u Rusiji nije zaražena virusom H5N1.

Europska komisija prošlog je tjedna održala u Bruxellesu sastanak o opasnosti širenja ptičje gripe iz Rusije i Azije. Glasnogovornik EK Philip Tod najavio je da Unija priprema zabranu uvoza peradi te da će Komisija financirati monitoring u zemljama članicama. Međutim, opća zabrana da se perad odsad mora držati u zatvorenim prostorima, "nije razmatrana kao primjeren odgovor na tenutačnu opasnost od bolesti" koju bi mogle prenijeti ptice selice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska je ipak svojim poljoprivrednicima od prošlog tjedna naredila da perad drže u zatvorenom prostoru, a slične mjere razmatra i Njemačka.

Predsjednik Udruge veterinara Velike Britanije Bob McCracken upozorio je pak da je širenje virusa na tu otočnu zemlju putem ptica selica "neizbježivo" i da su u najvećoj opasnosti divlje ptice i perad koja slobodno šeta dvorištem.

Europski stručnajci iznijeli su različita stajalište o tome koliko je mogućnost da ptice selice prenose virus na ostatak kontinenta.

BBC primjerice citira dr. Arnolda Bosmana iz Europskog centra za kontrolu bolesti koji drži da i kada bi virus pogodio Zapadnu "mnogi ljudi koji nemaju dnevni bliski kontakt sa zaraženim ili oboljelim pticama... nemaju razloga strahovati od ptičje gripe".

No ugroženi bi, zauzvrat, bili poljoprivrednici, veterinari i radnici u peradarnicima.

Drugi pak upozoravaju da mogućnost mutacije virusa čime bi H5N1 postao sposoban da se prenosi s čovjeka na čovjeka.

(Hina) xrt ysdZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara