Ptičja gripa: Čobanković ponudio tehničku pomoć RH

Ptičja gripa: Čobanković ponudio tehničku pomoć RH
MINISTAR poljoprivrede Petar Čobanković ponudio je u utorak u Pekingu, na svjetskoj donatorskoj konferenciji o ptičjoj gripi, tehničku pomoć Hrvatske koja se nedavno oduprla širenju ptičje gripe s divljih ptica na domaću perad.

Ministar Čobanković održao je prvoga radnog dana skupa u Pekingu niz susreta s kolegama po dužnosti i ponudio tehničku pomoć zemljama regije, rekao je za Hinu glasnogovornik ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić.

Čobanković će u srijedu, završnoga dana skupa, u izlaganju prenijeti sudionicima iskustva svoje zemlje u borbi protiv ptičje gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je dosad jedina država koja je uspjela spriječiti širenje influence s divljih, migratornih ptica na domaću perad.

Međunarodna konferencija o ptičjoj i humanoj gripi održava se pod sponzorstvom kineske vlade, Europske komisije i Svjetske banke u uskoj suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) čiji bi predsjednik Bernard Kouchner trebao u srijedu govoriti na skupu, kao i glavni tajnik UN-a Kofi Annan te Abou Diouf, predsjednik UN-ove agencije za hranu (FAO).

Donatorska konferencija je organizirana radi pokretanja i usklađivanja novčane pomoći donatora za nacionalni, regionalni i svjetski odgovor na influencu peradi kao i pripreme u slučaju eventualne pojave pandemije i trebala bi prikupiti 1,5 milijardi dolara za borbu protiv ptičje gripe i donijeti dokument nazvan Pekinška deklaracija.

Stručnjaci upozoravaju da nema vremena za gubljenje u naporima protiv te bolesti koja je odnijela gotovo 80 života od 2003. godine i doprla do praga Europe i Bliskog istoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara