Ptičja gripa i dalje se širi; EU razmatra mjere

VISOKOPATOGENI i za čovjeka potencijalno smrtonosni virus ptičje gripe H5N1 i dalje se širi Europom, prisiljavajući zemlje članice EU na podizanje stupnja zaštite, a veterinarske stručnjake unije na razmatranje novih mjera kako zaraza ne bi izmakla kontroli.

Stručnjaci za to pitanje, okupljeni u Bruxellesu od srijede, u četvrtak bi trebali usvojiti mjere za uništenje peradi i jaja koje će se primijeniti ako se zaraza prenese i na domaću perad na području EU, trećeg svjetskog izvoznika peradi i proizvoda od peradi.

Ne čekajući da se zaraza prenese i na domaću perad, nekoliko zemalja članica unije već je iz opreza odlučilo zabraniti držanje peradi na otvorenom. U Njemačkoj, Nizozemskoj i Luksemburgu zabrana stupa na snagu u ponedjeljak, 20. veljače, a na istu su se mjeru odlučile Francuska, Danska, Švedska, Češka i Estonija.

Te mjere obuhvaćaju "držanje peradi u zatvorenom", "zabranu bilo kakvog okupljanja žive peradi", "zabranu korištenja površinskih voda za čišćenje prostora i opreme za uzgoj" i "zaštitu vanjskih pojilišta peradi".

Poljska i Latvija još su postrožile uvjete obveznog držanja peradi u zatvorenom prostoru, koje je u tim zemljama već na snazi, a druge zemlje članice EU, poput Belgije, od uzgajivača koji žive u osjetljivim područjima zahtijevaju i to da svoju perad hrane u zatvorenom prostoru.

Njemački ministar poljoprivrede Horst Seehofer u četvrtak je "definitivno" potvrdio kako su labudovi, pronađeni mrtvi prošlog tjedna na sjeveru Njemačke, nosili virus H5N1.

Institut Friedrich-Loeffler, u čijoj je nadležnosti zdravlje životinja u Njemačkoj, "definitivno je potvrdio da je riječ o visokopatogenom virusu podtipa H5N1", istoj vrsti kao ona koja je prošle godine prvi put utvrđena kod peradi, rekao je njemački ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Virus H5N1 prošlog je tjedna prvi put otkriven u četiri zemlje EU - Italiji, Grčkoj, Austriji i Njemačkoj - dok se za još dvije, Sloveniju i Mađarsku, provjerava je li virus H5, kojim su bili zaraženi uginuli labudovi, zapravo podtip H5N1.

U Italiji je posljednja dva dana, nakon otkrića zaraze, prodaja peradi pala za 70 posto, upozorio je sindikat uzgajivača peradi Fedagri, izražavajući žaljenje zbog "neopravdane kolektivne panike", izazvane otkrićem virusa H5N1 u uginulim labudima.

Fedagri ponavlja kako "nema nikakve veze između konzumacije mesa peradi i te bolesti", a i talijanske vlasti, zdravstveni stručnjaci i uzgajivači svaki dan govore kako konzumacija pradi ne može biti štetna, jer je virus H5N1 zasad ograničen na divlje ptice.

Poljska veterinarska služba priopćila je u četvrtak da kod triju uginulih labudova, pronađenih nedaleko od Gdanjska na sjeveru zemlje, nije utvrđen virus ptičje gripe.

"Testovi su pokazali da se sa stopostotnom sigurnošću može isključiti nazočnost virusa ptičje gripe", izjavila je glasnogovornica poglavarstva Gdanjska Anna Dyksinska.

U četvrtak je, međutim, virus ptičje gripe identificiran u peradi u Rumunjskoj. Rumunjski stručnjaci pronašli su ga u uginuloj peradi u mjestu Vlahiju na jugoistoku zemlje.

"Uzorke uzete s mrtvih ptica u Vlahiju idućeg ćemo tjedna poslati u laboratorij u Weybridgeu, koji će ustanoviti je li riječ o virusu H5N1 u njegovom visokopatogenom i na ljude prenosivom obliku", rekao je dužnosnik rumunjske Sanitarne veterinarske agencije Gabriel Predoi.

"Smjesta ćemo početi uništavati 2500 komada peradi u selu i cijepljenje stanovništva protiv obične gripe", naglasio je, uz dodatak kako je Vlahi, u kojem živi oko 4000 ljudi, stavljen u karantenu u trajanju od 10 dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara