Ptičja gripa kod peradi u 11 turskih pokrajina

Ptičja gripa kod peradi u 11 turskih pokrajina

PTIČJA gripa je identificirana kod pilića u jedanaest od 81 turske pokrajine dok se sumnja da je perad u još 14 pokrajina vjerojatno zaražena virusom, izjavio je u četvrtak ministar poljoprivrede Mehdi Eker.

"Potvrđeno je postojanje virusa ptičje gripe kod ptica u 11 pokrajina i sumnja se da ga ima u još 14 pokrajina", kazao je turski ministar.

Smrtonosni virus H5N1 je pronađen kod divljih ptica i kokoši u Turskoj. Od njega je umrlo najmanje dvoje djece i zaraženo je još desetak osoba u manje od tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od 350.000 pilića ubijeno je u posljednja dva tjedna, kazao je Eker dodavši da se program uklanjanja peradi nastavlja.

Rigoroznije provjere na granici zbog ptičje gripe u Turskoj

Na svim hrvatskim graničnim prijelazima od jučer poslijepodne provodi se rigoroznija provjera putnika i prtljage koji stižu iz Turske ili su u tranzitu, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mate Brstilo.

Stručno Povjerenstvo za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju influence ptica donijelo je jučer mjeru koja se primjenjuje odmah i kojom se uvodi daljnje pooštrenje aktivnosti na spriječavanji unošenja i širenja bolesti ptičje gripe, a s ciljem zaštite zdravlja ljudi i životinja.

To, pojašnjavaju u Ministarstvu, znači obavezan pregled svih pošiljki životinjskog podrijetla koji se unose u osobnoj prtljazi putnika ili se šalju u paketima, a namjenjeni su osobnoj potrošnji (osim mlijeka u prahu namijenjenog prehrani djece, dječje hrane i specijalne hrane za medicinske svrhe) pod uvjetom da ti proizvodi ne zahtijevaju temperaturni režim, da su pakirani u originalnoj ambalaži te da nisu otvoreni.

Iz Ministarstva podsjećaju da je uvoz i provoz peradi i njihovih prerađevina iz Turske zabranjen još u listopadu prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara