Ptičja gripa: U Francuskoj vjerojatno, u Austriji nov slučaj, u Nizozemskoj testovi negativni

DIVLJA patka pronađena u Ainu (istočna središnja Francuska) vrlo vjerojatno je bila zaražena virusom ptičje gripe H5N1, što bi bio prvi slučaj te bolesti u Francuskoj, priopćilo je u petak ministarstvo poljoprivrede, a u Austriji je službeno potvrđen virus i kod četvrtog labuda blizu Graza, dok su rezultati testova dvaju uginulih labudova u Nizozemskoj negativni.

Virus H5N1 zasad nije potvrđen u Francuskoj, ali je zemlja u stanju pripravnosti, budući da je stručnjaci smatraju "raskrižjem migracija" i zapadnoeuropskom zemljom kojom prolazi najveći broj ptica.

Francuska, koja je i najveći izvoznik peradi u Europskoj uniji, odlučila je u srijedu da će uvesti mjeru izolacije peradi na čitavom području.

Virus H5N1 utvrđen je na četvrtom labudu nedaleko od Graza, u Štajerskoj, priopćila je austrijska vlada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukupno 216 uginulih ptica ispitano je ovog tjedna i zasad ih je samo četiri pozitivno", priopćila je austrijska ministrica zdravstva Maria Rauch-Kallat.

Ispitivanje četiriju labudova provela je Savezna agencija za prehrambenu sigurnost (AGES), a uzorci su poslani u referalni laboratorij EU-a u Weybridgeu, u Velikoj Britaniji radi potvrde.

Rezultati iz Weybridgea za prva tri labuda očekuju se sljedećeg tjedna, kazao je službeni predstavnik AGES-a Oskar Wawschinek.

Ispitivanje dvaju uginulih labudova koji su ovog tjedna pronađeni u Nizozemskoj pokazalo je da nisu bili zaraženi virusom ptičje gripe H5N1, priopćilo je u petak nizozemsko ministarstvo poljoprivrede.

"U srijedu su dva uginula labuda pronađena u Lelystadu i Kampenu (sjeveroistok). Na njima su provedene temeljite analize čiji konačni rezultati upućuju da nisu bili zaraženi virusom ptičje gripe", izjavio je službeni predstavnik vlade.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara