PU o gospodarskom kriminalu u obrtničkoj komori split

Zbog osnovane sumnje da su počinili više kažnjivih djela iz područja gospodarskog kriminala na štetu Obrtničke komore Split i državnog proračuna službenici PU splitskodalmatinske podnijeli su Županijskom državnom odvjetništvu posebno izvješće protiv triju osoba, među kojima je i bivši predsjednik Obrtničke komore, kojemu policija navodi inicijale A.K. (1950.) te da je riječ o odgovornoj osobi komore.

Riječ je o Andri Kumariću koji je s mjesta predsjednika Obrtničke komore smijenjem u rujnu prošle godine. On i M.N. (1956.), zadužen za blagajničko poslovanje, zajednički i dogovorno od 1999. do 2002. većim brojem obračunskih čekova, koje su vlastoručno potpisivali i ovjeravali pečatom Obrtničke komore, podizali su gotovinske iznose s računa splitske komore u ZAP-u. Takve isplate neistinito su prikazivali kao potrebe blagajne i službenih putovanja djelatnika komore, pa su u tom razdoblju čekovima podigli ukupno 5.096.244 kune, od čega je 1.443.625 kuna stvarno utrošeno na plaće i troškove službenih putovanja, a preostali iznos od 3.570.512 kuna zadržali su za sebe. Time su počinili kažnjiva djela krivotvorenja službene isprave te zloporabe položaja i ovlasti.

Obradom je utvrđeno da je M.N. u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za fitness centar "Quattro", u vlasništvu M.B. (1944.) iz Tomislavgrada, tijekom 1999. bez ovlaštenja predsjednika Obrtničke komore zaključio ugovor o zakupu s fitness centrom, na temelju kojega je isplatio iznos od 52.782 kune za neizvršene usluge fitness centra, pa je i za taj iznos oštetio Obrtničku komoru. M.B. se sumnjiči za poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, te krivotvorenje službene isprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kumarić i M.N. su prijavljeni i zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju te za krivotvorenje službene isprave na štetu proračuna RH u iznosu od 390.330 kuna jer su od 1999. do 2002. godine neistinito prikazivali poslovanje Komore u financijskim izvješćima i nisu uplaćivali doprinose za zdravstveno osiguranje u iznosu od 148.445 kuna, kao ni mirovinsko osiguranje u iznosu od 241.884 kune.

(Hina) žviš vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara