Pučki Pravobranitelj: U Hrvatskoj ne vlada ksenofobija

HRVATSKI pučki pravobranitelj Ante Klarić odbacio je danas tvrdnje iznesene u izvješću američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava u prošloj godini da su u Hrvatskoj nacionalne manjine, posebno Srbi i Romi suočeni s ozbiljnom diskriminacijom.

"Moram odbaciti kvalifikaciju da Hrvatska kao država i hrvatski narod imaju ksenofobične porive i da u Hrvatskoj vlada ksenofobija kao opće stanje duha", kazao je Klarić u izjavi za Novu TV.

Dodao je da se pojedinačni incidenti ne mogu ocijeniti kao stanje duha, već kao pojedinačni slučajevi koji se događaju svugdje u svijetu.

Ocijenivši kako su Romi u Hrvatskoj najzaštićenija nacionalna manjina koja ima najviše prava, Klarić je rekao kako "odnos prema Romima nije samo pitanje države, nego i te populacije".

Pojasnio je kako dio problema Roma, kao što su školovanje ili problemi s dobivanjem državljanstva, proizlaze i iz činjenice da je dio te nacionalne manjine u "stalnom pokretu, zbog čega ih se ne može evidentirati".

Komentirajući kritike State Departmenta na suradnju Hrvatske s Haaškim sudom, Klarić je rekao da ta suradnja "teče sasvim normalno". Dodao je kako hrvatska Vlada s tim sudom surađuje i u slučaju generala Bobetka, ali da pritom koristi sve pogodnosti predviđene Statutom Haaškog suda i Ustavnim zakonom o suradnji s tim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvrćući se na kritike iz tog izvješća da su sudski procesi za ratne zločine protiv nekih Srba bili politizirani, te da su sudovi masovno osuđivali ljude u odsustvu, Klarić je kazao da svi oni koji su osuđeni u odsustvu prema hrvatskim zakonima imaju pravo na ponavljanje postupka kada postanu dostupni vlastima.

Kritike na račun Vrhovnog suda da potvrđuje takve presude ocijenio je uplitanjem u pravni sustav jedne države i to sustav koji je kompatibilan s pravnim sustavima ostalih europskih zemalja.

"U tom smislu nitko iz europskog Vijeća ili europske zajednice država nije nam stavio prigovor", zaključio je Klarić.

U danas objavljenom izvješću američkog State Departmenta o ljudskim pravima u svijetu u prošloj godini Hrvatska je ocijenjena kao država koja je ostvarila napredak, ali u kojoj još uvijek postoje ozbiljni problemi na tom području.

Izvješće navodi probleme u suđenju za ratne zločine Hrvatima, diskriminaciju nacionalnih manjina, Srba i Roma, te nazadovanje u suradnji s Haškim sudom.

(Hina) am jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara