Puhovski: U Hrvatskoj brojne povrede socijalnih prava

U POSLJEDNJIH godinu dana u Hrvatskoj su znatno smanjene nacionalno motivirane povrede ljudskih prava, no još smo suočeni s gomilom povreda na području socijalnih prava, izjavio je danas predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarko Puhovski prigodom dodjele godišnjih nagrada te udruge.

Među značajnijim problemima na području ljudskih prava Puhovski je izdvojio povrede prava u "privrednom životu", kao što su nezaposlenost, povrede prava na radnim mjestima te napadima unutar radnog miljea.

Najveći postotak prijava HHO-u odnosio se na socijalne službe, kazao je Puhovski, dodavši da je na socijalnom području zapaženo "izrazito nekompetentno ponašanje tijela vlasti". Kao najugroženiju društvenu skupinu izdvojio je umirovljenike, čija se situacija, kako je rekao, nije bitno promjenila i ostaje izrazito nepovoljna i nezadovoljavajuća.

Politički pritisci ponovo su u posljednjih godinu dana uočeni na medijskoj sceni. "Dogodilo se nešto što do sada nismo imali, a to je višestranački parlamentarni pritisak na HTV", ustvrdio je Puhovski, dodavši da su nepravilnosti uočene i na području koncentracije vlasništva u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ocijenio je da je nova Vlada s jedne strane simbolično učinila mnogo na normaliziranju političke scene i na njezinom smanjenom radikaliziranju, no da je u posljednjih nekoliko mjeseci postalo jasno da "Vlada loše kontrolira državni aparat".

Kao primjer naveo je, kako je rekao, čistke u zdravstvu i nedavno zaoštravanje situacije s tajnim službama. "Pokazalo se da je nejasno kako se tim službama upravlja, a čak smo se našli u situaciji da se predsjednik države pojavio kao djelomični predmet istrage", rekao je Puhovski, dodajući kako HHO svakog trenutka očekuje da im se predsjednik Stjepan Mesić obrati za pomoć.

Kazao je da tajne službe, baveći se onime što im nije posao, djeluju protiv zakona i ljudskih prava. Tako je primjerice jedna od posljednjih akcija Protuobavještajne službe (POA) bila vezana uz organizirani kriminal, iako je za njegovo suzbijanje zadužen USKOK, a ne tajne službe, ustvrdio je Puhovski.

Ocijenio je da se takve situacije mogu dogoditi u svim državama, no za Hrvatsku je, kaže, specifična odsutnost ili zakašnjelost reakcija svih tijela vlasti.

Velik broj pritužbi HHO-u odnosio se i na neučinkovitost pravosuđa, dok se u povratku izbjeglica bilježe pozitivni trendovi, iako dolaze prekasno, kazao je Puhovski.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara