Pukanić tvrdi da je Haag kontaktirao Gotovinu, Hartmann demantira

IVO PUKANIĆ, autor intervjua s haškim optuženikom generalom Antom Gotovinom, izjavio je nakon razgovora u Ravnateljstvu policije, da je Haški sud preko njega kontaktirao s generalom Gotovinom.

"Sada to mogu reći jer je Haški sud poslao Gotovini poruku preko mene", izjavio je Pukanić. Nije želio govoriti o sadržaju poruke, uputivši novinare da o tome pitaju ili "ljude iz Haga ili samog Gotovinu, kada će imati priliku razgovarati s njim".

Pukanić je kazao da je zbog postojanja indirektnog kontakta Suda i Gotovine bio i osobno povrijeđen izjavama haške tužiteljice Carle del Ponte da je Gotovina u Hrvatskoj.

"To me i ponukalo da napišem priču kako sam se sastao s generalom Gotovinom, koja je u potpunosti istinita", kazao je Pukanić, dodajući da je svoje tvrdnje spreman dokazati na "bilo kojem poligrafu".

Tvrdnje da Gotovina nije u Hrvatskoj, policiji je rekao i prilikom prvog razgovora u lipnju, što su mu, kako tvrdi, povjerovali.

"Carla del Ponte može još dvije godine trubiti da je Gotovina u Hrvatskoj, no da je tako to bi se saznalo za pola sata i policija bi ga odmah uhitila", rekao je Pukanić, nakon jednoiposatnog razgovora u policiji.

Dodao je kako Haški sud ne pokazuje fleksibilnost da se riješi slučaj Gotovine, što bi se, smatra, moglo riješiti za manje od 24 sata. To je sudu poručio i sam Gotovina, kazao je Pukanić.

Intervju s Gotovinom Pukanić je objavio početkom lipnja ove godine u tjedniku Nacional, a prilikom svog prvog informativnog razgovora u policiji, nekoliko dana nakon objave intervjua, izjavio je da policiji nije želio odgovoriti gdje je razgovarao s Gotovinom.

Uz jutrošnji telefonski poziv na razgovor, policija je od Pukanića zatražila da donese svoju putovnicu. Izlazeći iz zgrade Ravnateljstva policije novinarima je izjavio da su ga policajci tražili da im objasni razloge nekih svojih putovanja.

"Najviše su me ispitivali o mom putu u London početkom petog mjeseca", gdje se, kako je rekao, išao naći s prijateljima. Nije želio odgovoriti je li Gotovina jedan od tih prijatelja.

Prema pisanju nekih medija Gotovina je skrivajući se po raznim zemljama Europske unije jedno vrijeme proveo i u Velikoj Britaniji, odakle je navodno otišao u Irsku.

Upitan da prokomentira tvrdnje kako bi zbog prikrivanja bjegunca protiv njega mogla biti pokrenuta istraga, Pukanić je rekao da će "biti jako loše ako do toga dođe".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao novinar ne mogu otkrivati izvore svojih informacija, a u ovom slučaju je to general Gotovina", kazao je Pukanić, dodajući da mjesto gdje je razgovarao s generalom Gotovinom ne bi otkrio "niti da ga stave na elektrošokove".

Ustvrdio je da je s Gotovinom "indirektno" komunicirao i posljednjih nekoliko dana.

Hartmann demantira Pukanića

Glasnogovornica haškog Tužiteljstva Florence Hartmann u petak je opovrgla izjavu vlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte preko njega kontaktirala s generalom Antom Gotovinom.

"To apsolutno nije točno. Možda je on kontaktirao s Gotovinom no nije točno da je Carla del Ponte preko njega kontaktirala s Gotovinom", rekla je Hartmann u telefonskoj izjavi za Hinu iz Beograda, gdje tužiteljica boravi u radnom posjetu.

Ivo Pukanić, autor intervjua s haškim optuženikom Gotovinom, izjavio je nakon današnjeg razgovora u Ravnateljstvu policije, da je Haški sud preko njega kontaktirao s odbjeglim generalom.

"Sada to mogu reći jer je Haški sud poslao Gotovini poruku preko mene", izjavio je Pukanić. Nije želio govoriti o sadržaju poruke, uputivši novinare da o tome pitaju ili "ljude iz Haaga ili samog Gotovinu, kada će imati priliku razgovarati s njim".

Pukanić je kazao da je zbog postojanja indirektnog kontakta Suda i Gotovine bio i osobno povrijeđen izjavama haške tužiteljice Carle del Ponte da je Gotovina u Hrvatskoj.

Haški sud, po njegovim riječima, ne pokazuje fleksibilnost da se riješi slučaj Gotovine koji bi se mogao riješiti za manje od 24 sata. To je sudu poručio i sam Gotovina, kazao je Pukanić.

Intervju s Gotovinom Pukanić je objavio početkom lipnja ove godine u tjedniku Nacional, a prilikom svog prvog informativnog razgovora u policiji, nekoliko dana nakon objave intervjua, izjavio je da policiji nije želio odgovoriti gdje je razgovarao s Gotovinom.

Pukanić je danas također rekao da je s Gotovinom "indirektno" komunicirao i posljednjih nekoliko dana.

Aktivnosti hrvatskih vlasti na rješavanju "slučaja Gotovina", koji je u bijegu od podizanja optužnice ICTY-a u ljeto 2001., bit će središnja točka razgovora koje će idućeg ponedjeljka u Zagrebu voditi premijer Ivica Račan i Carla del Ponte, tri dana uoči njezinog izviješća Vijeću sigurnosti UN.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara