Pukanićevo ubojstvo veliki korak unatrag: Europa više ne vjeruje u razvoj medijskih sloboda u Hrvatskoj

EUROPSKI povjerenik za proširenje Olli Rehn prije tjedan dana kazao je kako će 2009. biti "godina Balkana" i podržao napredak Hrvatske na putu prema Europskoj uniji. Dva dana kasnije Ivo Pukanić ubijen je u atentatu bombom koja je postavljena kraj njegovog automobila i to je u fokus Europe opet dovelo problem medijske slobode u Lijepoj našoj.

Prema godišnjem izvještaju Reportera bez granica, koji je objavljen dan prije Pukanićevog ubojstva, Hrvatska je bila 45. zemlja svijeta po stupnju medijskih sloboda. To je bio neznatan pad s obzirom na 2007. godinu, kada je Hrvatska bila 41. U 2006. Hrvatska je bila na 53. mjestu, a u 2005. na 56. mjestu po stupnju medijskih sloboda. No, iako tek nekoliko dana stare, najnovije brojke na Hrvatsku se više ne mogu primjenjivati. Ona je prošlog tjedna postala zemlja u kojoj ubijaju novinare, kao što je povodom Pukanićeve smrti napisao Ninoslav Pavić.

"Doseg organiziranog kriminala na Balkanu postaje sve više uznemirujuć. Oni ne oklijevaju ubiti novinare koji se previše približe njihovim aktivnostima. Čak i ako borba protiv korupcije prije svega jest posao države, novinari su jako važan čimbenik u toj borbi", stoji u priopćenju koje su Reporteri bez granica uputili povodom atentata na Ivu Pukanića i Niku Franjića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirani kriminal u Hrvatskoj prijeti njenim ambicijama za ulazak u Europsku uniju. Dan nakon Pukanićevog ubojstva to je otvoreno kazao i Hannes Swoboda rekavši kako je ovo "šok koji je Hrvatsku gurnuo unazad na putu prema Europskoj uniji". Europska komisija i Europski parlament vrlo su zabrinuti zbog problema organiziranog kriminala, s kojim se i dalje muče i članice Unije Bugarska i Rumunjska, te je sasvim sigurno da ovakvu Hrvatsku Europa neće prihvatiti.

P.V.
Foto: Pixsell

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara