Pukla ljubav Kosor i Pahor: Jadranka, nismo se tako dogovorili!

Pukla ljubav Kosor i Pahor: Jadranka, nismo se tako dogovorili!

Tekst: Z.Jagodić
Foto: AFP/ Goran Mehkek (Cropix)

SLOVENSKI premijer Borut Pahor je najavio da neće potpisati arbitražni sporazum ako se Švedska koja trenutno predsjeda EU potpiše kao svjedok pod hrvatsku jednostranu izjavu u kojoj se ističe da Hrvatska tim sporazumom ne prepušta Sloveniji svoje teritorijalno more. Naime, premijerka Kosor najavila je kako će se Sporazum o arbitraži sa Slovenijom najvjerojatnije će potpisati u srijedu, 4. studenoga, u Stockholmu, no Pahor kaže da ako do toga i dođe da to može biti tek u drugoj polovici studenog.

Predmet najnovijeg spora je hrvatska "jednostrana izjava" kojoj bi trebali svjedočiti Europska unija i Sjedinjene Države o neprejudiciranju rezultata arbitraže.  Pahor je ovu izjavu dao na briefingu za slovenske novinare po završetku dvodnevnoga samita EU u Bruxellesu. Prema Pahorovim riječima, švedsko je predsjedništvo upoznato sa slovenskim stajalištem, prenosi RTV Slo. Na pitanje kakav je odgovor Fredrika Reinfeldta na Pahorovo upozorenje, slovenski je premijer naglasio da "nije važno što je Šveđanin rekao, već što će učiniti".

Pahor pohvalio dosadašnju suradnju s Kosor

Pahor je potvrdio da Hrvatska ima pravo u trenu ratifikacije, ali ne i u trenu stavljanja potpisa na sporazum, potvrditi jednostranu izjavu, ali da svjedok te izjave ne smije biti švedsko predsjedništvom EU koje je svjedok cijelome arbitražnome sporazumu. Potpis predsjedništva EU kao svjedoka na jednostranoj izjavi bi, prema Pahorovim riječima značio da jednostrana izjava "relativizira članak 3b koji je za nas izrazito važan". Takva izjava bi kasnije bila označena kao interpretacija cjelokupnoga sporazuma.

Osim toga, Pahor je dodao i da je sa hrvatskom premijerkom Kosor, od prvoga telefonskoga razgovora, uspostavio "odnos velikog poštovanja i nade", te da se nada da pisane izjave koje su izašle u javnost nisu službene izjave hrvatske vlade, jer se predstavnici dviju država nisu tako dogovorili. "Pretpostavljam da se radi o nekom nesporazumu, a ako se radi o tome onda ćemo ih moći prevladati", naglasio je Pahor i dodao kako u dosadašnjem tijeku pregovora nije bilo nesuglasica, pa se nada da ih neće biti ni nadalje.

Pahor sporazum vraća Odboru za vanjsku politiku

Što će učiniti Amerikanci koji su u objavljenoj hrvatskoj izjavi navedeni kao svjedoci Pahor nije želio spekulirati, ali je naglasio i da je to manje važna stvar jer SAD nije svjedok čitavoga sporazuma.

Prema Pahorovim riječima, sporazum će još jednom pregledati slovenski parlamentarni odbor za vanjske poslove (OZP) jer se žele razjasniti sve nejasnoće koje su se u posljednje vrijeme pojavile u slovenskoj javnosti. Također, Pahor je najavio da će i Slovenija objaviti svoju jednostranu izjavu. "Želiom razriješiti sve nejasnoće i odgovoriti na sva moguća pitanja glede sporazuma", objasnio je Pahor odluku da se sporazum vrati u OZP. "Radi se o pojašnjenjima o rokovima, hrvatskim izjavama i pregovorima o mogućoj slovenskoj jednostranoj izjavi", dodao je Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisivanje sporazuma sredinom studenoga?

"Sad treba izdržati i imati potpunu koncentraciju", rekao je Pahor i dodao da je "hrvatski napad na članak 3b bio silovit" te da je Hrvatska predložila izjavu švedskoga predsjedništva o tome da nijedno načelo u sporazumu ne prejudicira konačno rješenje, "čemu se Slovenija uspješno usprotivila". "Vjerujem da je slovenskoj javnosti napokon jasno da sporazum nije tako crno-bijel kako ga se pokušavalo prikazati", rekao je Pahor i dodao da je sporazum dobar za Sloveniju i vrlo blizu potpisu.

Pahor je na sastanku dodao da su Slovenija i Hrvatska jako blizu potpisivanju arbitražnoga sporazuma o rješavanju graničnoga pitanja, koji će se "potpisati u drugoj polovini studenoga".

Posljednjom Pahorovom izjavom, opovrgnuta je ranije iznesena mogućnost da do potpisivanja arbitražnoga sporazuma dođe 4. studenoga u Stockholmu.

Slovenska oporba protiv sporazuma

Zastupnici Slovenske nacionalne stranke pod vodstvom kontroverznog Zmage Jelinčića su naveli da očekuju od premijera Pahora da predstavi javnosti osnivanje arbitražnoga sporazuma o rješavanju granice s Hrvatskom. "Ukoliko Pahor to ne učini, samo će se potvrditi naša sumnja da ga skriva jer sporazum šteti slovenskim nacionalnim interesima".

I predstavnici Nove Slovenije naglašavaju da nemaju razloga poduprijeti arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije. Sporazum je prema riječima Lojzea Peterlea "neuravnotežen, a jedna od najvećih manjkavosti je činjenica da sporazum ne govori o teritorijalnom stiku slovenskoga mora s otvorenim morem, već samo o stiku Slovenije s otvorenim morem". Peterle, inače i zastupnik europskoga parlamenta, kritično je reagirao i na način odlučivanja o arbitražnome sporazumu. Prema njegovim riječima, nije dovoljno da vlada dobije samo pristanak parlamentarnog odbora za vanjsku politiku. S obzirom da je riječ o granici i teritoriju, o tome bi trebao odlučivati parlament, smatra Peterle.

Na kraju, Peterle je dodao da smatra da će u Sloveniji biti održan referendum o arbitražnom sporazumu, a ako referendum ne prođe "Borut Pahor ne bi smio ostati na poziciji predsjednika vlade".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara