Pula: Jakovčić o odnosima Talijanske unije i sveučilišta u Trstu

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić pozvao je danas hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da u suradnji s talijanskim Ministarstvom vanjskih poslova ispita ulogu tršćanskoga Narodnog sveučilišta, preko kojega talijanska vlada doznačuje novac za djelatnost Talijanske unije te je najavio mogućnost da Istarska županija predloži novi način međudržavne suradnje na tom području.


Jakovčić je pozvao vodstvo Narodnog sveučilišta u Trstu da odmah deblokira novčane doznake i tako omogući nastavak rada Talijanske unije i zajednica Talijana u Hrvatskoj i Sloveniji.

´Ne prihvaćamo ucjene. U Istri nam nije potreban novac koji sa sobom nosi bilo kakvu političku ucjenu´, kazao je Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli, govoreći o odnosima Talijanske unije i Narodnog sveučilišta u Trstu.

Povod za konferenciju je odluka Upravnog odbora Sveučilišta o blokadi novca za Uniju te jučerašnje objavljivanje podataka o svotama isplaćenim čelnicima Unije za njihov rad i troškove. Sveučilište je te podatke objavilo na zahtjev nekih čelnika Unije koji smatraju da su te svote neopravdano visoke.

Stajalište Sveučilišta i zadnji događaji izravno štete vrijednostima koje su u Istri postignute u zadnjih 12 godina, ocijenio je.

Rekao je kako Sveučilište nakanom da utemelji paralelnu organizaciju Talijana u Hrvatskoj potpuno ignorira Statut Istarske županije, po kojem u stavku 32 Županija priznaje značaj i status Talijanske unije kao predstavnika pripadnika talijanske nacionalne zajednice. Dodao je kako se ignoriranjem i omalovažavanjem vodstva Unije istodobno ignorira i obezvrjeđuje sve što Istarska županija čini za talijansku komponentu u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Povezivanje i zajedničko djelovanje Sveučilišta s političkim snagama u Hrvatskoj, koje su i danas povezane sa strankama i pojedincima, najvećim protivnicima uvođenja dvojezičnosti u Istri, doživljavam kao krajnje licemjerno političko partnerstvo´, naglasio je Jakovčić.

´Moguće je da će Županija predložiti nov način međudržavne suradnje stvaranjem zajedničke ustanove u kojoj će i naši regionalni interesi biti potpuno zaštićeni. Za to imamo najveće moralno pravo jer je upravo Istra jedina dvojezična županija u Hrvatskoj´, dodao je.

´Osobno smatram da je dosadašnji način suradnje prevladan. Za Jugoslavije bilo je logično da je Italija imala odgovarajući mehanizam za suradnju s tadašnjom organizacijom Talijana u Jugoslaviji. Međutim danas, kad Hrvatska postaje zemlja kandidat za članstvo u Europskoj uniji, ne vidim objektivna razloga da postoji Narodno sveučilište´, ustvrdio je župan Jakovčić.

Odgovarajući na pitanje novinara, Jakovčić je rekao kako je namjerno izišao u javnost s takvom ocjenom danas, kad se održava susret premijera Kvadrilaterale. Izrazio je nadu kako će premijeri Ivica Račan i Silvio Berlusconi dobiti kopiju njegove izjave za javnost, u kojoj je naveo stajališta iznesena na današnjoj konferenciji za novinare.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara