Pula: Najavljen veliki narodni zbor antifašista u Areni

VELIKIM narodnim zborom pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u nedjelju će se u pulskoj Areni proslaviti 60. obljetnica rujanskih događaja 1943. i sjedinjenja Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom, najavili su danas na konferenciji za novinare u Puli čelnici Saveza antifašističkih boraca Istarske županije.

Do sada je potvrđen dolazak 600 boraca iz Rijeke te 2000 iz cijele Istarske županije, a, kako je najavljeno, svečanosti u Areni bit će nazočan i hrvatski premijer Ivica Račan koji će se skupu obratiti prigodnim govorom.

Tajnik Saveza antifašističkih boraca Istre Tomislav Ravnić pozvao je sve građane Istre da se odazovu na nedjeljni skup kako bi zajednički obilježili jedan od najvećih povijesnih datuma u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rujanski su dani za nas najslavniji dani u povijesti Istana jer su ustankom i rujanskim odlukama o sjedinjenju Istre s domovinom Hrvatskom Istrani nakon stoljeća života pod tuđinskom vlašću uzeli sudbinu u svoje ruke", istaknuo je Ravnić.

Predsjednik pulskog Gradskog vijeća Livio Bolković izrazio je zadovoljstvo što je grad Pula jedan od organizatora toga skupa, kojim se obilježava, ne samo taj datum, već i, kako je naglasio, pobjeda istine o antifašizmu.

Nakon kapitulacije Italije 1943. Hrvati u Istri pokrenuli su ustanak protiv talijanske vlasti, kojemu su se pridružili i Talijani antifašisti. Talijnska vlast u Istri uspostavljena je 1918. vojnom okupacijom, a zatim je Rapalskim ugovorom Istra priključena Italiji. Narodnooslobodilački odbor (NOO) za Istru je 13. rujna 1943. donio odluku o priključenju matici Hrvatskoj, a Izvršni NOO za Istru ukinuo je 26. rujna sve fašističke zakone i jamstva nacionalnih prava istarskim Talijanima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara