Pula: Obilježena 11. obljetnica razminiranja zračne luke

U POVODU obilježavanja 11. obljetnice svršetka razminiranja pulske zračne luke danas su se u Puli susreli gradonačelnik Luciano Delbianco sa sudionicima akcije i članovima obitelji poginulih u razminiranju poletnoslijetne staze koje je započelo 1991.

Predsjednik Hrvatskoga časničkog zbora Istarske županije Ljubomir Cerovac kazao je kako je pulska Zračna luka u bivšoj Jugoslaviji bila vrlo važna vojna baza JNA koja je nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti hrvatske države poletno-slijetnu stazu i cijelo područje zračne luke minirala stotinama raznovrsnih eksplozivnih sredstava. Upravo stoga, dodao je, njihovo pronalaženje i uklanjanje bila je jedna od do tada najvećih i najzahtjevnijih akcija Hrvatske vojske.

"U razminiranju započetu 10. listopada 1991. i završenu 7. ožujka iduće godine, na žalost, poginula su četvorica i teško ranjena četvorica pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a", kazao je predsjednik županijskoga Hrvatskoga časničkog zbora Cerovac.

Ustvrdivši kako je obilježavanje svršetka razminiranja Zračne luke jedna od najvažnijih obljetnica u novoj povijesti graad Pule, gradonačelnik Delbianco je kazao kako bi sjećanja sudionika te akcije i dokumente o tome valjali skupiti na jedno mjesto i objaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razminiranje i puštanje u rad Zračne luke imalo je povijesno značenje u nastojanju da se ostvari potpuna teritorijalna cjelovitost, samostalnost i suverenost hrvatske države", zaključio je gradonačelnik Delbianco.

Predstavnici vojske, braniteljskih udruga i grada Pule položili su danas vijence ispred Središnjeg križa na gradskom groblju za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara