Pula: Odbor za referendum očekuje Vladinu potporu

ČLAN ra za referendum Nenad Klapčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli izrazio nadu da će se nova Vlada pozabaviti "malverzacijama zemljištem u Istri" i, kako je rekao, "dohvatiti sve one koji su građanima nanijeli milijunske štete", te da neće dopustiti da kao bivša Vlada bude uvučena u najveći istarski, odnosno hrvatski privatizacijski skandal s prodajom zemljišta.

"Bivši premijer Račan ozbiljno se kompromitirao po tom pitanju jer je najprije najavio energično raščišćavanje malverzacija zemljištem, a onda to nije bio u stanju provesti", kazao je Klapčić.

Dodao je da je Odbor za referendum sada već bivšoj saborskoj većini pripremio prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva radi utvrđivanja zakonitosti rada državnih tijela te povreda javnog morala u postupcima naknadne prenamjene zemljišta na području Barbarige i Dragonere te osnivanja društva "Brijuni-Rivijera" bez prethodnog mišljenja općinskih i gradskih vijeća.

"To ostavljamo i novoj saborskoj većini, Vladi i premijeru, podsjećajući da su birači u Istri u velikom broju potpisali zahtjev za raspisivanjem referenduma o istarskom zemljištu", naveo je Nenad Klapčić.

Po riječima člana Odbora Damira Radnića, referendum je bio i ostao najbolji put da se ispita stajalište građana. Upravo zato, smatra on, "najveća je stramota u ovoj godini činjenica da je istarski župan Ivan Jakovčić prevario birače".

"Osim što je prešutno podupro malverzacije zemljištem, on je obećao građanima Istre raspisivanje referenduma, a onda se očito uplašio kada su mu stigli potpisi građana i odustao od njega", kazao je Radnić i najavio da će Odbor ostati aktivan sve dok se ne održi referendum. Istaknuo je da je taj odbor, za razliku od županijskih čelnika, pokazao odgovornost i ozbiljnost prema građanima Istre.

(Hina) dspo dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara