PULA: ODRŽAN TRILATERALNI SASTANAK O SURADNJI NA JADRANU

Sastanak visokih dužnosnika ministarstava vanjskih poslova Hrvatske, Italije i Slovenije posvećen suradnji na Jadranu završen je u srijedu navečer u Puli. LRiječ je o nastavku razgovora iz Trsta i Portoroža o zajedničkoj suradnji, zaštiti okoliša i održivom ribarstvu te gospodarenju morskim resursima na Jadranu.

Po završetku sastanka, koji se vodio iza zatvorenih vrata, novinarima se obratio državni tajnik u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević koji je rekao da je hrvatska strana ponovno argumentima pokušala uvjeriti Sloveniju i Italiju da bi uvođenje zajedničke trojne ekološko-ribolovne zone u sjevernom Jadranu više otvorilo novih pitanja nego što bi dalo odgovore. Po Biščevićevoj ocjeni, uvođenjem takve zone Hrvatska bi bila dovedena u drugačiji položaj u odnosu na ostale zemlje jadranskog bazena.

Bišćević jer rekao, pozivajući se i na izjavu premijera Ive Sanadera, da je Hrvatski sabor donio odluku o proširenju ekološko-ribolovnog pojasa u Jadranu u skladu s proširenjem nacionalne jurisdikcije, pa će tako Hrvatska i zastupati svoje nacionalne interese. No, dodao je Biščević, Hrvatska će paralelno voditi i dijalog s drugim državama o njihovim interesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je danas predloženo, nastavak ovih razgovora vodit će se idućih mjeseci u sklopu dijaloga s Europskom komisijom na način da se, kako je Biščević rekao, "unapređenjem bilateralnih odnosa stvaraju uvjeti za što boljim trojnim dijalogom".

Bišćević je rekao da je svjestan da se radi o vrlo složenim razgovorima budući da Slovenija i Italija i dalje izražavaju zabrinutost zbog proglašenja ekološke-ribolovne zone.

Biščević je rekao da je hrvatsko izaslanstvo i danas je pokušalo uvjeriti slovensku i talijansku diplomaciju da je Hrvatski sabor donio odluku o proglašenju ekološko-ribolovnog pojasa jer je bio motiviran iskrenom zabrinutošću nad objektivnom ugroženosti Jadrana koji je bez kontrole i jurisdikcije, a upravo je "suprotno sadržano je u politici Europske Komisije".

Sa slovenske strane razgovorima u Puli nazočio je državni tajnik Andrej Logar, a s talijanske državni podtajnik za vanjske poslove Roberto Antonione.

(Hina) xdspo ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara